Echipa olimpica a Romaniei ar putea castiga pana la 11 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra, cu trei medalii mai mult decat acum patru ani la Beijing, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta si audit PwC.
Autorii analizei “Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance” considera ca Romania se poate clasa pe locul 19 in clasamentul general pe natiuni, sub Statele Unite, China, Rusia si Germania, dar inaintea unor tari precum India, Polonia, Turcia si Argentina care au o populatie mai numeroasa si un Produs Intern Brut mai mare.

Avantajul terenului propriu ar putea juca un rol important in rezultatele sportivilor britanici, dar se estimeaza ca echipele Statelor Unite, ale Chinei si Rusiei vor domina si editia de anul acesta a Jocurilor Olimpice.

Aceasta este cea de-a patra analiza a PwC dedicata performantei la Jocurile Olimpice si a felului in care aceasta este influentata de factori precum traditia olimpica, forta economica si sprijinul statului pentru domeniul sportiv.

Alti factori avuti in vedere in cadrul analizei sunt venitul mediu, numarul populatiei, statutul de tara gazda si statutul de fosta tara comunista (stiut fiind ca statele din fostul bloc comunist acordau un sprijin semnificativ sporturilor olimpice).

„In general, numarul medaliilor castigate creste cand vine vorba de statele cu o populatie numeroasa si o forta economica semnificativa, dar cresterea nu este proportionala”, a explicat autorul raportului, economistul sef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth. „David il poate invinge pe Goliat in arena olimpica, desi superputerile sportive precum Statele Unite, China si Rusia vor domina si pe mai departe clasamentul pe natiuni.”

Rusia va reusi sa obtina rezultate mai bune decat ar justifica-o forta sa economica, situandu-se pe locul 3 in clasamentul pe natiuni (aprox. 68 de medalii), insa isi va continua declinul in ceea ce priveste performanta sportiva comparativ cu perioada fostei URSS.

Raportul mai arata ca marile tari vest-europene precum Germania, Franta, sau Italia vor reusi probabil performante similare celor realizate la Olimpiada de la Beijing.

Tarile care ar putea avea performante mai slabe decat la editiile anterioare sunt Australia (in declin fata de performantele de la Sydney), precum si cateva tari din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina si Belarus, in care se estompeaza treptat avantajele implicarii masive a statului in sustinerea sporturilor olimpice din perioada sovietica.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri