Constructia unei noi unitati, Unitatea 7, la Centrala Nucleara de la Kozlodui ar urma sa fie finalizata in 2020, a anuntat presedintele Consiliului de Administratie al singurei centrale nucleare bulgare Valentin Nikolov vineri, potrivit Mediafax.
Nikolov le-a declarat jurnalistilor, la Sofia, ca 2020 este "o previziune optimista" pentru finalizarea construirii noii unitati cu o capacitate de 1.000 de megawati. "Totul depinde de negocierile cu partea rusa despre lucrurile care tin de reactorul nuclear", a precizat el, referindu-se la faptul ca Guvernul lui Boiko Borisov a decis construirea acestei unitati dupa ce a renuntat, in martie 2012, la construirea unei a doua centrale nucleare in tara.

Guvernul a decis sa instaleze reactorul de 1.000 de megawati, deja produs pentru Belene de catre contractorul rus Atomstroyexport - o filiala a Rosatom, la centrala de la Kozlodui.

Nikolov a anuntat totodata ca cinci companii au depus oferte pentru efectuarea studiului preliminar in vederea construirii celui de al saptelea reactor la Kozlodui si ca Guvernul va selecta una dintre ele pana la sfarsitul saptamanii viitoare, fara sa ofere numele acestor firme.

Autoritatile bulgare in domeniul nuclear si conducerea Centralei Nucleare de la Kozlodui au notificat Ministerul bulgar al Mediului, dar si Guvernele Romaniei si Serbiei despre intentia construirii acestui nou reactor, a adaugat Nikolov.

In prezent sunt operationale doar Unitatile 5 si 6, cu o capacitate de 1.000 de megawati, ale centralei de la Kozlodui, dupa ce Sofia a fost de acord sa inchida unitatile 1-4, cu o capacitate de 440 de megawati, in 2002 si 2006, in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), sub presiunea Bruxelles-ului.

Guvernul bulgar a initiat, de asemenea, un program in vederea extinderii duratelor de viata ale Unitatilor 5 si 6 de la Kozlodui cu cel putin inca 20 de ani, in conditiile in care acestea erau prevazute pana in 2017 si, respectiv, 2019.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri