Cati nu ati auzit de berea Fosters, mandria Australiei? Foster's Lager are o imagine demna de invidiat. Alaturi de canguri, caldura si ocean, Fosters este una dintre imaginile usor de identificat cu Australia.

Dar avem o problema. Berea Fosters nu numai ca este fabricata sub licenta si in Marea Britanie, dar mai nou britanicii de la S&N cumpara brand-ul Foster's pentru 313 milioane de lire sterline. Adica altfel spus berea australiana Fosters este foarte fabricata in Marea Britanie.

S&N se jura ca Foster's ramane 100% austrliana, dar sincer nu prea ne dam seama cum.

Este o bere australiana, facuta dupa reteta australiana, insa nu fabricata in Australia propriu-zis, pentru ca ar costa imens sa o transportam de acolo se apara purtatorul de cuvant al companiei S&N.

Industria bauturilor alcoolice este o industrie globalizata. Uitati de apa, hameiul si soarele din vreo regiune geografica. Sunt elemente romantice. Contabilii se ghideaza dupa alte repere, iar pe hartie este mai ieftin sa produci in alte tari decat la tine acasa.

Marca de bere Guinness, mandria Irlandei, este produsa in 50 de tari. Daca mai adaugam ca producatorul Diageo (detinatorul marcii) are sediul central la Londra si este listat la Bursa din New York, ne dam seama ca elementul irlandez este doar marketing.

Alte doua exemple: Carlsberg (Danemarca) si Stella Artois (Belgia) sunt produse de foare multa vreme si in Marea Britanie. Publicul din Insula bea bere belgiana, daneza, americana sau australiana, toata Made in UK.

Nu totul este asa de simplu.

Firma ceheasca Budweiser Budvar (care nu trebuie confundata cu sora Budweiser din America) a obtinut certificat de Indicativ Geografic Protejat (IGP), altfel spus nu poate fi folosit acest nume de nici o alta companie, iar cehii se angajeaza sa produca aceasta bere numai in oraselul Budvar. Practic, este acelasi tip de protectie care este asigurat si in cazul Champagne, al branzei Camembert sau al suncii de Parma.

Alte marci cehesti sunt mai permisive: Pilsner Urquell, cunoscuta ca fiind prima bere blonda din lume este produsa si in Polonia. Detinatorul marcii, SAB Miller, insista ca nu exista diferente intre berea produsa in Cehia si cea produsa in Polonia.

Situatia este atat de confuza, incat britanicii, care apreciaza berea de calitate, s-au constituit intr-o asociatie (Campaign for Real Ale) care face presiuni pentru ca producatorii sa respecte tara de origine a berii. Daca tot beo o bere belgiana si sa fie produsa si adusa din Belgia.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1137

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri