Premierul italian Mario Monti incearca sa-i convinga pe ceilalti lideri din zona euro sa actioneze pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate, in concordanta cu declaratiile publice de saptamana trecuta, transmite Bloomberg.
Mai multi lideri europeni, de la presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi la cancelarul german Angela Merkel, au promis saptamana trecuta ca vor face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura supravietuirea euro, scrie Mediafax.

"Nu ne putem permite nici macar un moment de neatentie", a declarat Monti, la Paris, dupa o intalnire cu presedintele francez Francois Hollande.

Miercuri, liderul italian se va intalni cu Olli Rehn, comisarul european pentru economie si politica monetara, si cu premierul finlandez Jyrki Katainen. Monti va merge apoi la Madrid, pentur discutii cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

"Monti este singurul premier din zona euro care poate juca rolul de mediator", comenteaza pentru Bloomberg, Alberto Mingardi, presedintele centrului de cercetare Bruno Leoni de la Torino.

Moni incearca sa-i determine pe ceilalti lideri europeni sa actioneze in conformitate cu declaratiile de saptamana trecuta, prin care Draghi a promis ca BCE se poate lupta cu, si poate invinge speculatorii, iar Merkel s-a angajat sa apere euro impotriva speculatiilor ca criza datoriilor de stat ar putea degenera intr-un val de falimente in randul statelor europene aflate in dificultate, provocand destramarea zonei euro.

BCE si Draghi se pregatesc pentru urmatoarea sedinta de politica monetara, programata joi.

Asteptarile pietelor financiare privind masurile anticriza ale liderilor europeni au fost "umflate" in ultimele zile de declaratiile de saptamana trecuta ale lui Draghi si Merkel.

"Daca nu se va intampla ceva concret, care sa satisfaca asteptarile generate de promisiunea «vom face totul», pietele vor reactiona foarte rau", spune Nicola Marinelli, managerul unui fond de 153 milioane de dolari la Glendevon King Asset Management, Londra.

Costurile de finantare ale Italiei, exprimate prin randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani de pe piata secundara, a scazut miercuri cu 11 puncte de baza, sau 0,11 puncte procentuale, la 5,97%. Dobanda este cu peste un punct procentual mai ridicata fata de nivelul de la inceputul lunii martie si cu 4,64 puncte procentuale mai mare decat costurile de finantare ale Germaniei la scadenta similara.

Spania se imprumuta pe 10 ani la un cost de 6,73%, in scadere de la recordul de 7,75% inregistrat pe 25 iulie.

Monti incearca sa convinga guvernele din zona euro sa actioneze pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate, precum Spania si Italia, unde eficacitatea masurilor de austeritate a ajuns la limita, afectand sever economia. Somajul a crescut in Italia la 10,8% in luna iunie, cel mai ridicat nivel din 1999. In Spania, rata somajului este de aproape 25%, iar trimestrul al doilea din acest an a fost cel de-al treilea consecutiv de recesiune.

Premierul italian vrea consolidarea capacitatii de finantare de urgenta a statelor din zona euro prin implementarea rapida a unei masuri convenite la summit-ul UE din 29 iunie, care ar permite fondurilor de urgenta ale zonei euro sa cumpere obligatiuni de stat de pe piata secundara, impingand in jos dobanzile.

Totodata, este asteptata intrarea in functiune a Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de 500 miliarde euro destinat sprijinirii statelor aflate in dificultate. Inaugurarea MES este inghetata, in asteptarea unei decizii din partea Curtii Constitutionale Federale din Germania, programata pentru 12 septembrie.

Principalii aliati ai lui Monti in incercarea de a accelera strategia anticriza a zonei euro sunt Hollande si Rajoy. In Finlanda, liderii politici se arata reticenti fata de inlesnirea ajutoarelor pentru statele cu probleme. Liderii finlandezi insista ca ajutoarele trebuie conditionate strict, cu masuri fiscale si economice, si chiar cu contributii din partea sectorului privat.

Campania lui Monti este urmarita si de la Washington. Presedintele Barack Obama l-a sunat marti pe Monti pentru a discuta situatia economica din Europa, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Liderii europeni pot preveni dizolvarea euro prin actiuni imediate, decizive, care sa rezolve criza datoriilor de stat, a declarat Obama pe 30 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri