Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol a facut tot ce s-a putut, dar se dovedeste incapabila acum sa controleze cursul petrolului, cauza principala a cresterii pretului fiind capacitatea scazuta de rafinare, a declarat ministrul energiei din Qatar, transmite Rompres.

Ministrul energiei din Qatar, Abdallah Ben Hamad Al-Attiyah, a afirmat joi ca cererea mare si capacitatea scazuta de rafinare, in special cea din Statele Unite, sunt principalele cauze ale cresterii pretului petrolului.

"OPEC a facut ce a fost capabila sa faca si a produs cat a putut sa produca", a declarat Attiyah. "OPEC a lasat de mult timp piata sa reglementeze preturile si pentru acesta organizatie este extrem de dificil sa influenteze tendintele cursului", a adaugat ministrul citat, a carui tara este membra a Cartelului.

Declaratiile au fost facute la Doha, inaintea celui de-al 10-lea Forum International al Energiei, care se va desfasura intre 22 si 25 aprilie. Petrolul din Golf a trecut de 73 dolari barilul, iar Brentul din Marea Nordului a trecut de 74 dolari, joi seara, la Londra.

Piata este bine aprovizionata si motivul principal al cresterii preturilor titeiului este "penuria de capacitati de rafinare", a subliniat Attiyah. SUA, in special, trebuie sa deschida portile investitiilor in capacitatile de rafinare, a adaugat oficialul citat.

Cresterea cu 9,1 la suta a pretului benzinei au condus la majorarea inflatiei cu 0,5 procente la nivel en gros, in martie, in SUA, dupa reducerea de 1,4 procente din februarie, a informat Departamentul Muncii al Statelor Unite.

Marea parte a analistilor economici dau drept cauze ale cresterii pretului titeiului escaladarea tensiunilor intre SUA si Iran, in privinta dosarului nuclear iranian, reducerea ofertei nigeriene, din cauza atentatelor din Delta Nigerului, bogata in petrol si nu in ultimul rand, anuntul potrivit caruia rezervele de benzina ale SUA sunt mai reduse decat anul trecut, capacitatile de rafinare fiind de asemenea insuficiente, in preajma sezonului american al calatoriilor de vacanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri