Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari dupa dezastrul de anul trecut de la Fukushima, suma care reprezinta profitul pe ultimii sapte ani, iar guvernul pregateste masuri fara precedent de reorganizare a sectorului, potrivit unei analize Bloomberg.
Guvernul de la Tokyo a anuntat in luna iulie ca va obliga companiile de energie nucleara, aflate in pozitie de monopol in diverse regiuni, sa separe operatiunile de transport de electricitate de cele de productie.

Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piata dupa anuntul autoritatilor. Reorganizarea are scopul de a stimula competitia in sector.

Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul national de distributie, intr-o perioada in care au oricum de efectuat investitii masive pentru inclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerinte de siguranta introduse dupa catastrofa de la Fukushima, scrie Mediafax.

In Japonia, producatorii de energie nucleara au distribuit, in perioada 2005-2010, dividende cu 46% mai ridicate decat media pe sectoare a indicelui bursier Nikkei 225.

Tokyo Electric Power (Tepco) a fost nationalizata in luna iulie dupa ce a pierdut mai multe reactoare in urma valului tsunami care a lovit centrala Fukushima in martie 2011. Compania nu va plati dividende pentru acest an fiscal. Dintre cei noua operatori, numai unul a anuntat ferm ca va distribui dividende.

Pierderile inregistrate de companii dupa catastrofa de la Fukushina se ridica la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), suma aproximativ egala cu profitul total inregistrat de sector in anii 2004-2010.

Guvernul japonez s-ar putea indrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul national de resurse pana in 2030. Sondajele de opinie dau aceasta varianta drept cea preferata de populatie in domeniul politicii energetice, in medie 70% dintre respondenti indicand ca doresc renuntarea la centralele atomice.

Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai doua mai functioneaza in prezent, restul unitatilor fiind suspendate de guvern din ratiuni de siguranta, dupa scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafete vaste in zone nelocuibile pentru urmatorii zeci de ani.

Companiile de utilitati sunt tot mai dependente de surse conventionale de energie, precum centralele pe pacura sau gaze. Consumul de pacura al celor mai mari 10 companii de energie din Japonia a crescut cu 64% in luna iulie fata de nivelul din periaoda corespunzatoare a anului trecut, in timp ce consumul national de petrol si gaz natural lichefiat a urcat cu 59,5%, respectiv 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri