British Petroleum vrea sa obtina pana la 7,9 miliarde de dolari, inainte de plata taxelor, din vanzarea a patru exploatari petroliere in Golful Mexic, in urma scurgerii accidentale de titei produse la o platforma a grupului in regiune in 2010, au declarat marti doua surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg si date publicitatii de Mediafax.
Producatorul de petrol, al doilea ca marime in Europa dupa Royal Dutch Shell, a pregatit date preliminare pentru eventualii cumparatori, referitoare la exploatarile care vor fi vandute.

Din cauza taxelor care vor fi platite de cumparator, BP va obtine in urma vanzarilor de active 5-6 miliarde de dolari, a spus una dintre surse.

Exploatarile prevazute sa fie vandute, fara importanta strategica pentru BP, detin rezerve dovedite de circa 120 milioane de barili de petrol si au produs in primul trimestru 58.000 de barili pe zi.

Directorul general al BP, Bob Dudley, intentioneaza sa vanda active in valoare de 38 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului viitor, dupa accidentul produs la putul Maconco, cea mai grava deversare de petrol offshore din istoria Statelor Unite, care a dus la scaderea cu 25% a capitalizarii de piata a grupului.

Productia de petrol a BP in Golful Mexic este una dintre cele mai profitabile din portofoliul companiei, iar Dudley a declarat ca vrea ca grupul sa se concentreze mai mult pe exploatarile importante din regiune.

Compania are sase platforme petroliere in Golful Mexic si vrea sa ajunga la 8 pana la sfarsitul acestui an, cel mai mare numar detinut vreodata.

Companii concurente precum Statoil din Norvegia vor la randul lor sa se extinda in regiune, unde nivelul taxelor este relativ scazut, iar accesul la piata americana a energiei este facil.

Doua dintre exploatarile BP scoase la vanzare sunt deja operationale, iar alte doua in faza de dezvoltare.

Printre ofertanti este probabil sa se afle grupurile americane Chevron si Exxon Mobil, a spus una ditnre surse.

BP a anuntat luni un acord de vanzare a unei rafinarii din California si a 800 de benzinarii catre Tesoro Corp, pentru circa 2,5 miliarde de dolari, valoarea totala a activelor vandute de la inceputul lui 2010 ajungand la 26,5 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri