Nicio mare economie europeana, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior crizei financiare declansate in 2008 in Statele Unite, astfel ca asupra regiunii planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei, relateaza New York Times, citat de Mediafax.
Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului.

Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.

Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.

"Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman", a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.

Linia de demarcatie intre inceputul si sfarsitul unei recesiuni nu este usor de definit. O definitie comuna a recesiunii este declinul productiei timp de doua trimestre consecutiv. Tehnic, economia zonei euro nu se afla in recesiune, avand in vedere ca in primul trimestru a stagnat.

Majoritatea economistilor sunt insa de acord ca recesiunea este definita si de alti indicatori, precum somajul, productia industriala si investitiile.

Potrivit Centrului de cercetari in domeniul politicii economice din Londra, zona euro a iesit din recesiune dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia regiunii a revenit la crestere.

Institutul nu a analizat inca daca zona euro a reintrat in recesiune, dar putini pot sustine faptul ca Europa, lovita de criza datoriilor suverane inceputa in 2010, s-a bucurat de prosperitate in ultima perioada.

Numai Germania este mai bogata decat in primul trimestru din 2008, Franta este aproape de acel nivel, potrivit lui Rupert si Cooley, acesta din urma profesor la Leonard N. Stern School of Business la New York University.

Spania si Italia au revenit practic la nivelul perioadei negre din 2009, dupa ce prabusirea Lehman Brothers a declansat o criza financiara care a subminat intreaga economie mondiala.

Ambele tari au revenit la crestere economica in 2009, dar au stagnat la jumatatea anului trecut. De atunci, Spania a traversat trei trimestre de scadere a Produsului Interne Brut, in timp ce economiai Italiei este in scadere de un an.
Nu exista nicio indoiala ca cele doua tari se afla in recesiune, iar unii analisti anticipeaza ca ar putea veni randul Germaniei.

In schimb, Statele Unite au recuperat terenul pierdut din 2008 la sfarsitul anului 2011, dar timpul necesar a fost de doua ori mai lung decat in cazul celorlalte recesiuni produse dupa al doilea Razboi Mondial, potrivit celor doi economisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri