Moneda americana isi continua deprecierea, in timp ce aurul consemneaza cea mai mare valoare din ultima saptamana - peste 426 de dolari pe uncie
Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut pana la un record absolut de 60 de miliarde de dolari, relateaza BBC.

Datele publicate de Departamentul american pentru comert arata ca, in noiembrie, valoarea exporturilor a scazut cu 2,3 la suta pana la 95,6 miliarde de dolari, in timp ce valoarea importurilor a crescut cu 1,3 la suta pana la 155,8 miliarde de dolari.

Pretul mare al importurilor de petrol este una dintre cauzele deficitului comercial record. Deprecierea dolarului - fapt ce genereaza ieftinirea exporturilor - a avut un impact minor asupra deficitului comercial si ar putea indica un ritm lent de crestere economica.

Valutele reactioneaza rapid

Deficitul comercial, cu mult mai mare de 54 de miliarde de dolari (cat estimau economistii de pe Wall Street) a generat o reactie rapida pe piata valutara. In urma publicarii datelor oficiale, moneda americana se tranzactiona la 1,3280 dolari per euro, in scadere cu aproape 1,5 centi fata de valoarea consemnata anterior anuntului. In raport cu lira sterlina, dolarul se tranzactiona, in scadere cu 0,7 procente, la 1,8923 dolari pe unitate.

Desi Casa Alba inca sustine, oficial, politica "dolarului puternic" a indicat tacit ca ar fi multumita daca deprecierea monedei ar continua.
In ultimii trei ani, dolarul s-a depreciat cu 50 la suta fata de euro si cu 30 la suta fata de yenul japonez.
Principalul factor care influenteaza evolutia monedei americane este, dupa cum apreciaza economistii, deficitul bugetar excedentar, pe de-o parte, si deficitul de cont curent, pe de alta parte. Deficitul comercial este inglobat de cel din urma.

Una dintre putinele vesti bune pentru autoritatile de la Washington, este diminuarea deficitului comercial cu China. Desi surplusul comercial global al tarii asiatice este in crestere, Departamentul american pentru comert a anuntat ca deficitul cu China s-a situat, in noiembrie, la 19,6 miliarde de dolari, comparativ cu 19,7 miliarde, in luna precedenta. Deficitul comercial cu Japonia, insa, se situeaza la cele mai ridicate cote din ultimii patru ani.

Crestere spectaculoasa pentru aur

In urma publicarii cifrelor legate de deficitul comercial din SUA, cotatiile futures ale aurului au crescut pana la cel mai inalt nivel din ultima saptamana, transmite AFX. Cotatia aurului "creste pe fondul vanzarii continue de dolari", explica Kevin Kerr, presedinte al societatii Kerr Trading International. "Cifrele sunt demoralizatoare si reprezinta un bun indicator a vestilor proaste care vor urma", adauga acesta. "In aceste conditii, dolarul ar putea continua sa scada, iar investitorii s-ar putea orienta catre aur si celelalte metale pretioase", continua Kerr. Pe fondul deprecierii dolarului, cotatia futures (pentru februarie) a aurului a crescut cu 4,20 dolari pana la pretul de inchidere de 426,60 dolari pe uncie, la bursa de marfuri din New York, dupa ce anterior ajunsese la valoarea de 428,30 dolari pe uncie. Aceasta a fost cea mai mare valoare de inchidere a aurului de la 5 ianuarie si pana in prezent. "Surpriza pentru 2005 nu este numai scumpirea aurului in raport cu celelalte metale pretioase, ci si avansul pe care pare sa-l consemneze argintul", este de parere Kevin Kerr. Cotatia futures (pentru luna martie) a argintului a fost de 6,743 dolari pe uncie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri