Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au scazut luni pana aproape de minimele ultimelor patru saptamani, dupa aparitia unor informatii ca Banca Centrala Euroepana ar lua in calcul plafonarea randamentelor obligatiunilor guvernamentale ale statelor cu probleme din zona euro, potrivit WSJ.com, preluat de Mediafax.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a coborat luni cu 0,27 puncte procentuale, la 6,16%. Indicatorul similar pentru Italia a coborat cu 0,07 puncte procentuale, la 5,72%, potrivit datelor Tradeweb.

Totodata, randamentul obligatiunilor germane de aceeasi maturitate a avansat puternic, cu 0,75 puncte procentuale, la 1,41%.

Potrivit informatiilor publicate de revista germana Der Spiegel, Banca Centrala Europeana (BCE) ia in calcul stabilirea unor plafoane pentru randamentele obligatiunilor guvernamentale ale statelor aflate in dificultate din zona euro, impuse prin cumpararea nelimitata de titluri de catre institutie de pe piata secundara. Oficialii BCE nu au comentat inca informatiile.

Diferenta dintre costurile de finantare ale Italiei si randamentul de referinta al Germaniei s-a restrans astfel la 4,14 puncte procentuale, iar spread-ul in cazul Spaniei se plaseaza la 4,59 puncte procentuale, potrivit MarketWatch.

"Situatia din Grecia ramane un motiv de ingrijorare. Desi nu este asteptata inainte de jumatatea lunii septembrie nicio decizie reala privind acordarea urmatoarei transe din programul de finantare externa, informatiile care isi vor face aparitia in urma intalnirilor bilaterale (intre liderii europeni - n.r.) ar putea crea volatilitate la periferie si, indirect, pe alte piete", considera analistii Credit Agricole, facand referire la discutiile din urmatoarele zile dintre premierul elen, Antonis Samaras, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, va merge miercuri la Atena pentru a discuta, cu premierul Antonis Samaras, solicitarea guvernului elen privind prelungirea cu doi ani a termenelor din programul de consolidare fiscala convenit de Grecia cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE).

Samaras se va intalni vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, apoi sambata la Paris cu presedintele Francois Hollande. Hollande si Merkel vor avea o intrevedere joi, in capitala germana.

Liderii europeni trebuie sa ajunga la un acord privind noile masuri care se impun pentru a evita iesirea Greciei din zona euro si pentru a reduce costurile de finantare ale Spaniei si Italiei.

Creditorii internationali ai Greciei vor decide in septembrie daca finantarea externa a statului elen mai poate continua, in contextul intarzierii programului de privatizari si recesiunii severe care impiedica guvernul sa adune suficiente venituri la buget pentru a-si respecta angajamentele fiscale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri