Comisia Europeana a aprobat marti, fara conditii, oferta de preluare a furnizorului spaniol de electricitate Endesa SA depusa de cea mai mare companie de utilitati din Germania, grupul E.ON AG, informeaza Rompres
"Dupa examinarea proiectului tranzactiei, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca propunerea nu va avea un impact negativ semnificativ asupra liberei concurente in spatiul economic european (UE plus Islanda, Lichtenstein si Norvegia)", a anuntat executivul european.

Comisia considera ca E.On nu este prezent pe piata spaniola, unde Endesa este unul dintre primii doi furnizori de energie electrica, cele doua firme nu au activitati care sa se suprapuna in sectorul gazelor naturale, ci doar o serie de activitati limitate pe piata energiei electrice din Franta, Italia, Germania si Polonia. Cu toate acestea, avizul favorabil al Comisiei nu va conduce automat la incheierea tranzactiei, guvernul spaniol fiind hotarat sa sprijine o fuziune intre Gas Natural si Endesa.

Spaniolii au ramas pe dinafara

In luna septembrie 2005, grupul spaniol Gaz Natural SA, principalul distribuitor de gaze naturale din Spania, a lansat o Oferta Publica de Achizitie (OPA) in valoare de 22,549 miliarde euro pentru 100 la suta din capitalul companiei spaniole de energie Endesa, cea mai mare oferta de preluare lansata anul trecut in Europa. La data de 3 februarie 2006, vicepresedintele guvernului spaniol, Maria Teresa Fernndez de la Vega, a anuntat ca guvernul de la Madrid si-a dat acordul "conditionat" pentru oferta de preluare in valoare de 22,5 miliarde euro lansata de Gas Natural pentru Endesa. Oficialii spanioli au apreciat ca aceasta tranzactie va da nastere uneia dintre cele mai mari companii europene din sectorul energiei, si va servi si intereselor Spaniei care va avea o companie cu o putere mai mare de negociere in discutiile cu tarile producatoare de gaze naturale.

La sfarsitul lunii februarie insa, E.ON AG a lansat o contraoferta de 29,1 miliarde euro pentru preluarea Endesa SA. Grupul E.ON s-a oferit sa plateasca 27,5 euro pentru fiecare actiune Endesa, adica cu aproximativ 30 la suta mai mult decat pretul de 21,3 euro pe actiune oferit de Gas Natural. in plus, prin includerea datoriilor, oferta E.ON valorizeaza Endesa la aproape 55,2 miliarde euro. De asemenea, consiliul de administratie al companiei Endesa a respins ca insuficienta oferta celor de la Gas Natural si a recomandat actionarilor sai sa nu o accepte.

La patru zile dupa anuntarea ofertei grupului german, guvernul spaniol a adoptat un decret-lege vizand intarirea protejarii sectorului energetic al Spaniei. in virtutea acestui decret, Comisia nationala de energie (CNE) va putea "in principiu" sa examineze oferta de 29,1 miliarde de euro facuta de E.ON pentru preluarea Endesa.

Imediat insa, Comisia Europeana a sugerat ca astfel de incercari de blocare a ofertelor straine conduc la impiedicarea miscarii libere a capitalului in UE si a solicitat autoritatilor de la Madrid sa raspunda la o serie de intrebari legate de dosarul Endesa. Comisia Europeana are posibilitatea de a impune guvernelor care incalca regulile pietei din UE sa-si schimbe deciziile si legile, dupa cum are posibilitatea si sa ceara respectivelor guverne sa plateasca penalizari in acest sens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri