Vicepresedintele concernului rus Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat marti ca in urmatorii 10-15 ani capitalizarea de piata a grupului Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, va trece de pragul de 1.000 de miliarde de dolari, adica de patru ori mai mult decat nivelul actual, de 240 miliarde de dolari, informeaza Rompres.

Cu prilejul celei de a noua sesiuni a Formului Economic Rus organizat la Londra, Medvedev a informat ca in prezent Gazprom ocupa locul sase in topul celor mai mari companii din lume ale caror actiuni sunt cotate la bursa si numarul trei in topul companiilor de utilitati cu actiuni cotate la bursa.

"In prezent, capitalizarea de piata a Gazprom este de 240 miliarde dolari, fie ca o calculam in termeni de obligatiuni convertibile in actiuni (American Depositary Receipts) fie in actiuni locale". in viitor insa, Medvedev a apreciat ca valoarea de piata a Gazprom va creste ca urmare a imbunatatirii eficientei operationale, a cresterii productivitatii muncii si consolidarii activitatilor din sectorul petrolier detinute de Gazprom.

Dupa ce anul trecut guvernul de la Moscova a eliminat prevederea normativa care impiedica investitorii straini sa detina direct actiuni obisnuite la Gazprom, ci doar participatii indirecte prin intermediul obligatiunilor ADR convertibile in actiuni, capitalizarea de piata a grupului rus a crescut constant. in continuare insa, statul rus intentioneaza sa-si mentina monopolul asupra companiei, printr-o participatie de 51%. Un actionar strain important la Gazprom este firma germana Ruhrgas, filiala a grupului E.On, cu o cota directa de aproximativ 6,4%.