Belize, stat din Caraibe cunoscut drept un paradis fiscal, este la un pas sa intre in faliment dupa ce nu a platit un cupon in valoare de 23 mil. dolari pentru o serie de obligatiuni, scrie BBC.
Guvernul statului cu o populatie de 330.000 de locuitori inca mai are o perioada de gratie de 30 de zile pentru a plati dobanda aferenta titlurilor de stat emise. Oficialii cabinetului din Belize spun insa ca este putin probabil sa faca acest lucru.

Creditorii acuza statul ca incearca sa copieze Grecia, fortand o restructurare a platii obligatiunilor in valoare de 550 mil. dolari – jumatate din datoria publica a tarii.

Scandalul a atras atentia asupra datoriilor din ce in ce mai mari ale tarilor din Caraibe care se confrunta cu probleme financiare dupa scaderea veniturilor din turism.

Emisiunea de obligatiuni pentru care Belize nu a platit ultimul cupon are scadenta in anul 2029, randamentul ajungand in prezent la 8,5%.
Dean Barrow, premierul Belize, spune ca guvernul pe care il conduce vrea o prelungire a datei maturitatii si o reducere cu 45% a sumei pe care statul o datoreaza.

„Acesta nu este un ‚haircut’ ci un ‚scalping’”, a declarat profesorul american de finante Arturo Porzecanski, caracterizand oferta propusa de Belize.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri