Germania a obtinut un excedent bugetar in primul semestru pentru prima oara dupa 2008, in valoare de 8,3 miliarde de euro, reprezentand 0,6% din PIB, in conditiile in care vrea sa limiteze in acest an deficitul bugetar la 0,5%, in pofida incetinirii cresterii economice, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Biroul federal de statistica a precizat ca datele nu includ corectiile legate de anumite venituri si cheltuieli, necesare pentru a tine cont de criteriile de la Maastricht si care vor fi aplicate numai datelor anuale.

Excedentul din primul semestru nu inseamna in mod obligatoriu ca pe ansamblul anului datele privind finantele publice vor fi pozitive.

Potrivit estimarilor din iulie ale guvernului german, deficitul public va fi pe ansamblul anului de circa 0,5% din PIB, dar Alexander Koch, analist la UniCredit, considera ca previziunea este prudenta, fiind posibil un usor surplus bugetar.

Execedentul bugetar din primul semestru a fost posibil datorita unui excedent mare, de 11,3 miliarde de euro, al sistemului de protectie sociala care, datorita situatiei bune de pe piata muncii si a cresterii veniturilor fiscale, a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat de guvernul federal, landuri si autoritati locale.

Biroul de statistica a confirmat totodata incetinirea cresterii economice in trimestrul al doilea la 0,3% fata de primele trei luni, cand avansul a fost de 0,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Daca Romania creste pe deficit si consum, riscam sa ajungem ca Grecia