Cresterea economica a Poloniei a incetinit puternic in trimestrul al doilea, la 2,4%, cel mai slab rezultat din ultimii trei ani, din cauza crizei din zona euro si scaderii cererii interne, care au taiat din elanul uneia dintre cele mai rezistente economii din UE, potrivit WSJ.com.
Datele au fost anuntate de institutul national de statistica de la Varsovia si sunt raportate la perioada similara a anului trecut.

In primul trimestru, Polonia a inregistrat o crestere de 3,5% a PIB in baza anualizata, iar guvernul anticipa pentru cel de-al doilea trimestru o rata de expansiune de 2,9%, scrie Mediafax.

Ministrul Finantelor, Jan Vincent-Rostowski, a declarat ca rezultatele sunt "evident, o dezamagire", insa a adaugat ca "exista mai multe semnale care arata ca nu exista niciun motiv" sa se astepte la o incetinire mai accentuata in trimestrul al treilea.

Oficialul a precizat ca prognoza de crestere economica pentru acest an este de aproximativ 2,5%.

Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea dupa criza financiara mondiala din 2008-2009 si care a rezistat la efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, desi uniunea monetara este cea mai mare piata de export pentru companiile polone.

Situatia a inceput insa sa se deterioreze, exporturile Poloniei catre zona euro afisand o scadere de 2,7% in primul semestru al acestui an, raportat la perioada corespunzatoare din 2011. Mai mult, cererea interna a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, pe masura ce guvernul implementeaza masuri de reducere a cheltuielilor publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri