Grupul industrial francez Bouygues a achizitionat joi participatia de 21,03 procente detinuta de statul francez in grupul de inginerie Alstom pentru suma de doua miliarde euro, la doi ani dupa ce Alstom a fost salvata de la faliment de un pachet financiar generos acordat de guvernul de la Paris, informeaza Rompres.

Cele doua companii au anuntat ca tranzactia are nevoie de aprobarea organismelor de reglementare din Uniunea Europeana, fiind, de asemenea, conditionata de vanzarea santierelor navale Alstom Marine catre grupul norvegian Aker Yards. Prin combinarea experientei Bouygues in domeniul constructiilor civile cu divizia de echipamente a Alstom, cele doua firme spera sa se completeze cu succes, obiectivul fiind crearea unei noi societati mixte in domeniul constructiilor de hidrocentrale. Alstom va transfera activitatile sale din domeniul hidroelectric spre noua companie, iar Bouygues s-a angajat sa preia o participatie de 50 de procente in noua firma.

Bouygues, grup cu activitati in sectoarele telecomunicatiilor (proprietarul operatorului de telefonie mobila Bouygues Telecom), media (proprietarul TF1, cel mai mare canal de televiziune din Franta), constructii si servicii publice, a anuntat ca acordul semnat joi il obliga sa pastreze actiunile Alstom cel putin timp de trei ani. In plus, Martin Bouygues, directorul executiv al Bouygues, a anuntat ca nu intentioneaza sa vanda Bouygues Telecom, cel mai mic dintre principalii trei operatori de telefonie mobila din Franta, desi in urma acordului cu Alstom grupul sau si-a extins activitatile si in sectorul productiei de energie.

Guvernul francez a preluat participatia de 21,03 procente din Alstom in anul 2004 ca parte a unui pachet de sprijin pentru grupul francez. Pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene vis-a-vis de sprijinul financiar de stat, autoritatile de la Paris au promis ca vor vinde participatia in maxim doi ani.