Discutiile pentru uniunea bancara a zonei euro au intrat in dificultati serioase, provocand indoieli ca Franta, Germania, dar si tarile din afara zonei euro pot conveni pana la sfarsitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unica a bancilor, transmite Financial Times, potrivit Mediafax.
Ministrii de Finante europeni si-au exprimat sambata, in Cipru, dezacordul fata de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a bancilor, primul pas catre sustinerea comuna a bancilor din zona euro.

Reprezentantii Germaniei, Suediei, Poloniei si Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerand ca discutiile sa aiba loc in 2013.

Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a spus ca "este de neacceptat" obiectivul unui acord pana la sfarsitul acestui an
Discutiile de refera la calendarul de trecere a responsabilitatii supravegherii bancilor catre Banca Centrala Europeana (BCE), problema daca aceasta institutie sa supravegheze si bancile mici si termenii in care bancile din afara zonei euro pot participa la uniunea monetara sau sa rezolve divergentele cu uniunea bancara.

Toate cele 27 de state membre ale UE au drept de veto fata de planul uniunii bancare.

Comisarul pentru domeniul financiar, Michel Barnier, responsabil cu planul pentru uniunea bancara, a insistat ca luna ianuarie este un termen "dificil dar realist si necesar".

Cu toate acestea, doi diplomati implicati in discutii au spus ca se asteapta ca negocierile sa continue si anul viitor.

Problema principala o reprezinta disputa franco-germana daca si cand fondurile europene de stabilitate ar trebui sa sustina direct bancile aflate in dificultate financiara, masura care ar reduce presiunile asupra guvernelor din Spania si Irlanda.

Germania sustine ca BCE sa raspunda de monitorizarea bancilor mari, dar se opune gradului mare de centralizare propus de Comisia Europeana.

Autoritatile de la Berlin resping si introducerea rapida a sistemului, prin care BCE ar trebui sa preia supravegherea tuturor bancilor pana in 2014.

Dupa reuniune, ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a complicat si mai mult situatia, cerand un test de stres pan-european pentru banci, inainte ca supravegherea sa fie trecuta BCE.

Aceasta abordare intra in conflict cu cea a Frantei, care insista ca zona euro sa adopte rapid un sistem centralizat, pentru supravegherea tututor celor 6.000 de banci din zona euro.

Liderii din zona euro s-au angajat in iulie sa adopte un sistem de supraveghere comuna a bancilor pana in ianuarei 2013, care va permite ca Mecanismul European de Stabilitate sa recapitalizeze bancile.

Dezbaterile din Cipru au scos in evidenta si rezervele tarilor din afara zonei euro.

Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a deschis discutiile cu o critica a mecanismelor de rezolvare a divergentelor intre membrii uniunii bancare si cei din afara ei.

Tarile din afara zonei euro sunt nemultumite de termenii oferiti pentru cele care vor sa intre in sistemul de supraveghere al BCE, pentru ca ar trebui sa respecte deciziile institutiei fara sa poata sa ii influenteze oficial deciziile.

"Nu putem accepta ca supravegherea sa fie facuta de BCE, in care nu putem deveni membri fara sa adoptam euro, iar bancile ar fi supravegheate de o institutie unde nu avem drept de vot. Evident este complet inacceptabil", a spus Borg.

Vitor Constancio, vicepresedinte al BCE, a declarat ca banca poate decide sa dea unele drepturi de vot statelor care vor sa intre in uniunea bancara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri