Iesirea unuia sau mai multor state din zona euro nu ar conduce la desfiintarea monedei unice sau la esecul proiectului integrarii europene, iar pentru Grecia, "o victima a sistemului monetar", renuntarea la euro ar fi "o victorie", a declarat presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, citat de Bloomberg.
La fel ca toate celelalte state membre, Cehia s-a angajat in 2004, cand a aderat la Uniunea Europeana, sa adopte moneda euro. Statul a renuntat insa la orice calendar oficial privind adoptarea monedei unice, iar Klaus afirma ca intrarea in zona euro este o chestiune care si-a pierdut relevanta in Cehia.

"Nu cred ca euro va disparea va moneda. Problema este daca toate cele 17 state euro, si probabil alte cateva din jur, trebuie sa fie in sistem", a afirmat Klaus intr-un interviu acordat Bloomberg.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat in luna iulie ca va face "tot ceea ce este necesar" pentru a "salva" zona euro, declaratie care contrazice opiniile unor experti, inclusiv a reputatului economist Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, ca Grecia va renunta la moneda unica si ca trece prin cea mai mare restructurare a datoriei de stat efectuata vreodata.

Vaclav Klaus considera ca sistemul euro "pedepseste" unele state, pentru care ar fi mai bine daca ar renunta la moneda unica.

"Grecia este o victima a uniunii monetare. Ar fi mult mai bine pentru ei sa nu mai fie in aceasta camasa de forta. Ar fi o victorie pentru ei", a aratat presedintele Cehiei.

Klaus se caracterizeaza drept un "euro-realist" care sprijina integrarea europeana, dar nu este de acord cu "unificarea, centralizarea, armonizarea si standardizarea" intregului continent, inclusiv cu moneda unica.

"Am acceptat cu o oarecare reticenta conditiile atasate intrarii noastre in UE. Eram constienti ca intrarea in eurosistem era una dintre conditii, dar suntem destul de multumiti ca nu a existat un calendar. Astfel, poate in anul 2074 ne vom putea alatura si Uniunii Monetare Europene. Nimeni nu face presiuni asupra noastra", a spus liderul de la Praga.

Coroana ceheasca s-a apreciat cu 40% fata de euro in perioada 2001-2010, cea mai buna performanta din lume, iar increderea investitorilor in economia Cehiei este reflectata si prin randamentele scazute cerute de investitori pentru a cumpara obligatiunile guvernamentale cehe cu maturitatea la 10 ani. Cehia se imprumuta pe 10 ani la o dobanda de 2,4%, fata de 4,8% pentru Polonia sau 7,2% in cazul Ungariei.

Statele emergente din Europa Centrala si de Est au devenit tot mai reticente in privinta adoptarii euro in ultimii trei ani, odata cu dezvoltarea crizei datoriilor de stat. Desi zona euro este principala piata de desfacere pentru exportatorii din statele est-europene, care isi vand peste jumatate din marfa in spatiul monetar, sapte dintre cele 10 state intrate in UE dupa 2004, inclusiv Romania, nu au adoptat inca moneda unica.

Polonia a renuntat in urma cu trei ani la calendarul care prevedea intrarea in zona euro in 2013, iar premierul Donald Tusk a afirmat in iulie ca moneda euro este "complet neatractiva". Premierul ungar Viktor Orban a declarat in luna martie ca Ungaria nu va adopta euro inainte de anul 2018, iar premierul bulgar Boyko Borisov a aratat la inceputul lunii septembrie, intr-un interviu acordat Wall Street Journal, ca Sofia a suspendat pe termen nedefinit planurile de trecere la moneda unica.

In Romania, autoritatile vor definitiva dupa alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, tinta indicativa fiind in prezent anul 2015.

Criza datoriilor de stat este resimtita si de economia Cehiei, care s-a contractat in primele doua trimestre ale acestui an din cauza scaderii exporturilor catre zona euro. Principalele produse de export ale Cehiei sunt automobilele Skoda, alaturi de diverse produse electronice, precum televizoare si monitoare. Exporturile genereaza aproximativ 75% din Produsul Intern Brut al Cehiei.

Coroana ceheasca s-a apreciat in acest an cu circa 2% fata de euro, in timp ce forintul unguresc a urcat cu 10%, iar zlotul polonez cu 8%.

Klaus considera ca iesirea unei tari din zona euro este posibila fara consecinte grave si desfiintarea monedei unice.
"Din punct de vedere tehnic, este posibil. Nu este adevarat ceea ce spun unii politicieni, care vorbesc despre consecinte dezastruoase. Trebuie sa o faca in mod organizat, fara sa permiti degenerarea situatiei in anarhie", a aratat liderul ceh.

Din postura de ministru de Finante la inceputul anilor '90 si mai apoi premier, Klaus s-a ocupat in 1993 de separarea Cehoslovaciei si de adoptarea a doua monede diferite. Cehia si Slovacia au abandonat planurile initiale de mentinere a unei monede comune dupa ce guvernul slovac a anuntat ca doreste sa efectueze o devalorizare dupa separare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri