OAO Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a depasit ca valoare de piata Microsoft, in urma scaderii cu 11 procente a valorii actiunilor companiei americane, Gazprom trecand astfel pe locul trei in lume, in topul celor mai mari companii ca valoare, informeaza Bloomberg.
OAO Gazprom, grupul controlat de statul rus, a fost listat la inceputul anului in curs si la Bursa din Moscova, dupa listarea traditionala a companiei la Bursa din St. Petersburg.

Actiunile companiei americane de software au inregistrat vineri o cadere de 11 procente, aceasta fiind cea mai mare scadere a valorii actiunilor Microsoft din ultimii sase ani, valoarea unei actiuni fiind de 24,15 dolari la Nasdaq, scrie Rompres.

Valoarea Microsoft a ajuns astfel la 246 miliarde dolari, in timp ce valoarea Gazprom este de 270 miliarde dolari, dupa ce valoarea actiunilor companiei energetice ruse a avansat cu 2,3 procente, pentru a se cifra la valoarea record de 11,32 dolari pe actiune, vineri la Moscova.

Exxon Mobil Corp., cea mai mare companie din lume ca valoare de piata, fiind cotata la 381 miliarde dolari, urmata de General Electric Co. cu 358 miliarde dolari.

Indicii bursieri rusesti au crescut de mai mult de doua ori anul trecut, datorita majorarii preturilor energiei, acest an marcand al optulea an de crestere economica accelerata a Gazprom, cea mai mare companie mondial de gaze naturale ca productie si ca rezerve.

Vicepresedintele concernului rus Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat marti ca in urmatorii 10-15 ani capitalizarea de piata a grupului Gazprom va trece de pragul de 1.000 de miliarde de dolari.

"In prezent, capitalizarea de piata a Gazprom este de 270 miliarde dolari, fie ca o calculam in termeni de obligatiuni convertibile in actiuni (American Depositary Receipts) fie in actiuni locale", a spus vicepresedintele concernului rus.

In viitor insa, Medvedev a apreciat ca valoarea de piata a Gazprom va creste ca urmare a imbunatatirii eficientei operationale, a cresterii productivitatii muncii si consolidarii activitatilor din sectorul petrolier detinute de Gazprom.

Dupa ce anul trecut guvernul de la Moscova a eliminat prevederea normativa care impiedica investitorii straini sa detina direct actiuni obisnuite la Gazprom, ci doar participatii indirecte prin intermediul obligatiunilor ADR convertibile in actiuni, capitalizarea de piata a grupului rus a crescut constant. in continuare insa, statul rus intentioneaza sa-si mentina monopolul asupra companiei, printr-o participatie de 51 la suta. Un actionar strain important la Gazprom este firma germana Ruhrgas, filiala a grupului E.On, cu o cota directa de aproximativ 6,4 la suta
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri