Analistii mizau pe o crestere a Produsului Intern Brut de 4,9 procente in trimestrul I 2006, dupa o crestere de 1,7 procente in ultimul trimestru al anului trecut. O astfel de relansare a activitatii economice era de asteptat dupa inlaturarea efectelor provocate in ultima parte a anului trecut de Uraganul Katrina.
       
Performantele solide inregistrate in primul trimestru al acestui an se explica in special printr-o adevarata relansare a consumului casnic (crestere cu 5,5 procente dupa o crestere de 0,9 procente in trimestrul precedent) si a achizitiilor masive de bunuri durabile (in crestere cu 20,6 procente). Cheltuielile de consum sunt in mod traditional motorul principal al cresterii economiei americane. insa si cheltuielile federale au crescut in ritm solid (plus 10,8 procente), pe fondul continuarii conflictului din Irak si a lucrarilor de reconstructie necesitate de trecerea Uraganului Katrina.
       
Cu toate acestea, recenta relansare a activitatii economice risca sa nu fie sustenabila. Joi presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a avertizat ca o incetinire a activitatii economice este probabila data fiind explozia pretului petrolului. in plus, succesorul lui Greenspan a evocat posibilitatea unei pauze in ciclul de majorare a dobanzilor pe care Fed l-a urmat in ultimii doi ani, semn ca Banca Centrala a SUA analizeaza cu atentie efectele politicii sale de majorare a costului creditului.