Pe fondul unor pierderi de mai multe miliarde de dolari si a scaderii ratingului acordat grupului auto General Motors Corp., compensatiile acordate in 2005 directorului executiv de la GM, Rick Wagoner, au fost reduse la jumatate comparativ cu 2004, potrivit unui document oficial trimis vineri autoritatilor federale de reglementare, informeaza Rompres.

Daca in 2004 Rick Wagoner a primit un pachet financiar de peste 10 milioane dolari, anul trecut valoarea compensatiei a scazut pana la 5,5 milioane dolari. Desi salariul anul primit de Wagoner a ramas nemodificat la 2,2 milioane dolari, acelasi nivel ca si in 2003 si 2004, aceasta nu a primit in 2005 nici un fel de prime sau bonusuri, comparativ cu 2004 cand valoarea acestor prima s-a ridicat la 2,5 milioane dolari.

De asemenea, daca in 2004 CEO-ul de la GM a beneficiat de optiuni pentru 400.000 de actiuni cu o valoare de 5,1 milioane dolari, in 2005 i-au fost acordate optiuni tot pentru 400.000 de actiuni insa valoarea acestora pe piata este in prezent de 2,8 milioane dolari. in sfarsit, Wagoner a mai primit anul trecut o suma de 198.520 dolari pentru paza si alte 95.856 dolari pentru utilizarea avionului companiei.

In comunicatul oficial remis Comisiei americane pentru Operatiuni Bursiere (SEC), comitetul de la GM insarcinat cu stabilirea compensatiilor acordate echipei de conducere a informat ca a luat in considerare mai multi factori, inclusiv faptul ca in 2005 GM a inregistrat pierderi nete de 10,6 miliarde dolari dar si costurile necesare pentru restructurarea activitatilor la GM si la furnizorul sau de componente Delphi Corp. in toamna anului trecut GM a anuntat ca va inchide 12 facilitati de productie din America de Nord urmand sa concedieze aproximativ 30.000 din angajatii pana in 2008.

Si altor membrii din conducerea GM le-au fost reduse semnificativ pachetele financiare de care au beneficiat in 2005. Astfel, directorul financiar, John Devine, a primit in 2005 un pachet salarial de aproxiamtiv 3,9 milioane dolari, comparativ cu 6,4 milioane dolari in 2004. Vice-presedintele GM, Bob Lutz a primit si el un pachet salarial de aproximativ trei milioane dolari, fata de 6,5 milioane dolari in 2004.

Actiunile decise la GM, cel mai mare constructor auto american si mondial, sunt similare cu cele anuntate anterior de rivalul Ford Motor Co. Presedintele si directorul executiv de la Ford Motor, Bill Ford, a primit in 2005 un pachet financiar de aproximativ 13,3 milioane dolari, in scadere cu 40 de procente comparativ cu anul anterior, dupa ce divizia nord-americana a grupului Ford a anuntat pierderi anuale nete de peste un miliard de dolari



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri