Turkiye Is Bankasi, cea mai mare banca din Turcia dupa active, a lansat o campanie prin care spera sa atraga pana la finele anului viitor 5 tone de aur de la populatie, tinute in prezent "la saltea", transmite Bloomberg.

"Am dori sa aducem aurul in sistemul financiar. Aceasta initiativa ar putea deveni un bun instrument de a incuraja populatia sa economiseasca", a declarat directorul general adjunct al Isbank, Erdal Acar, intr-o conferinta la Istanbul, scrie Mediafax.

Banca a initiat campania in colaborare cu reteaua de magazine de bijuterii Gulaylar.

Compania Istanbul Gold Refinery estimeaza ca populatia din Turcia "tine la saltea" aproximativ 5.000 tone de aur, evaluate la 300 miliarde de dolari, reprezentand 37% din PIB.

Bancile din Turcia si-au diversificat in acest an serviciile pentru a incuraja populatia sa aduca aurul in sistem, pentru a incuraja depozitele de economii.

Isbank incurajeaza populatia sa-si aduca aurul la magazinele Gulaylar, unde vor putea deschide conturi de economii alimentate cu contravaloarea bijuteriilor, stabilita de expertii companiei.

Rezervele de aur ale bancilor turcesti au crescut cu 23% in prima jumatate a acestui an, la 179 tone. Valoarea conturilor de economii rezultate in urma achizitiilor de aur de la populatie se ridica la 9 miliarde de dolari.

Aurul se tranzactioneaza joi pe pietele internationale la 1.783,45 dolari pe uncie, in urcare cu 0,3%, traderii speculand ca masurile de stimulare a economiei introduse recent de bancile centrale vor cresterea cererea pentru metale pretioase, ca solutie pentru protejarea averilor de inflatie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economisirea alocatiei timp de 18 ani: cati bani poti strange