FMI estimeaza ca in 2006 economia asiatica va creste cu 7%

In acest an, regiunea Asia-Pacific ar urma sa inregistreze o crestere economica de aproximativ sapte procente, similara cu cea inregistrata in 2005, insa regiunea ar putea avea de suferit de pe urma exploziei preturilor petrolului si a gripei aviare, a anuntat marti Fondul Monetar International (FMI)

In ultimul sau raport de prognoza, citat de Rompres, FMI estimeaza ca in 2006 economia asiatica va beneficia de relansarea activitatii economice in Japonia, unde cererea interna se consolideaza, investitiile firmelor raman robuste si piata muncii este in stare buna. De asemenea, economiile asiatice profita si de pe urma cresterii cererii pentru produsele sale, in special in cazul produselor electronice, situatie care ar urma sa continue si in viitorul apropiat, estimeaza FMI.

"Desi nivelul cererii interne a fost unul caldut, exceptand China si India, cu toate acestea a crescut continuu in perioada care a trecut de la inceputul lui 2005", se arata in raportul FMI.

Insa FMI atrage atentia si asupra pericolelor. Astfel, daca pana acum pretul petrolului a avut un efect limitat asupra cresterii economiei asiatice, situatia ar putea sa se modifice pe masura ce temerile privind posibilele deficiente in aprovizionarea cu titei vor influenta pietele bursiere. De asemenea, FMI a atras atentia si asupra conditiilor de pe pietele financiare. "Desi soliditatea sistemului bancar asiatic s-a imbunatatit, in anumite tari din regiune bancile au cunoscut o crestere rapida a creditelor de consum, fiind necesara o supraveghere mai stricta", subliniaza FMI.

In plus, raportul avertizeaza si asupra posibilitatii scaderii pietelor financiare in situatia in care investitorii straini se vor retrage pe fondul riscurilor globale. De departe insa, FMI considera gripa aviara, sau alte asemenea pandemii, drept cel mai grav risc la adresa economiei asiatice. insa impactul unei epidemii de gripa aviara va depinde de felul in care regiunea este pregatita sa faca fata unei astfel de situatii. Pana acum planurile de raspuns la o asemenea situatie sunt in mare parte netestate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri