Finlanda, Spania, Portugalia si Grecia si-au liberalizat complet piata muncii pentru muncitorii proveniti din Europe de Est, incepand de la 1 mai, in timp ce Franta, Belgia, Luxemburg si Italia au creat facilitati pentru anumite sectoare unde este nevoie de forta de munca, potrivit Radio Romania Actualitati.
Olanda a amanat decizia pentru sfarsitul anului, iar Danemarca pare si ea nehotarata, insa ultimele semnale indica o intentie de flexibilizare a pietei muncii.

Singurele dintre vechile membre care pastreaza restrictiile totale pentru accesul pe piata lor de munca sunt Germania si Austria, care, din cauza apropierii geografice, se tem inca de un aflux al muncitorilor din Est.

La doi ani de la aderarea celor zece state din est la Uniunea Europeana, temerile fata de o invazie a fortei de munca dinspre Est spre vechile state membre nu s-au confirmat, ba chiar s-au dovedit nefondate, rezulta intr-un bilant al al comisarului pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Pidla.

Potrivit bilantului, tari precum Marea Britanie, Irlanda si Suedia nu au impus nici un fel de restrictii pe piata muncii pentru muncitorii din Est, cunoscand o crestere economica substantiala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si