Datoriile publice acumulate de tarile dezvoltate se apropie de nivelul din al doilea Razboi Mondial, a declarat, vineri, directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a estimat ca acest obstacol nu va putea fi depasit decat prin adoptarea unor politici bugetare corecte, relateaza AFP.

"Cel mai mare obstacol in calea cresterii economice va fi, fara indoiala, mostenirea unor datorii publice imense, care ating in medie 110% din PIB in tarile dezvoltate, aproape de nivelul din timpul razboiului", a afirmat Lagarde la reuniunea anuala a Fondului Monetar International (FMI) de la Tokyo.

Potrivit estimarilor publicate in aceasta saptamana de FMI, datoriile publice ale tarilor dezvoltate vor depasi 110% din PIB in acest an si 113% din PIB in 2013.

Lagarde considera ca ritmul lent al cresterii economice face foarte dificila diminuarea datoriilor, fiind necesara gasirea unui ritm adecvat de reducere a deficitelor bugetare.

"Este un drum lung, pentru care nu exista solutii rapide", a apreciat sefa FMI, cerand din nou reformarea sistemului financiar, care nu este inca mai sigur decat in momentul falimentului Lehman Brothers in 2008, declansatorul crizei financiare mondiale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire