Departamentul de Stat american a confirmat ca, inainte de izbucnirea revoltelor din Siria, Statele Unite au incercat sa relanseze negocierile intre Israel si regimul Bashar Al-Assad, conform Mediafax.

Potrivit site-ului israelian Ynetnews, informatia a fost confirmata de Victoria Nuland, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american.

Ziarul Yedioth Ahronoth a relatat ca revoltele din Siria, izbucnite la inceputul anului 2011, au intrerupt negocieri intense cu Israelul in cursul carora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, in principiu, cedarea Platoului Golan in schimbul unui acord bilateral de pace.

"Dupa cum stiti, scopul nostru a fost mereu pacea totala intre Israel si vecinii sai. Inainte de izbucnirea revoltelor din Siria, au existat eforturi de stimulare a discutiilor intre Israel si oficialii sirieni; (...) Este evident ca, in contextul actualelor evenimente din Siria, astfel de activitati nu mai pot continua", a explicat Nuland.

Conform Yedioth Ahronoth, in primavara anului 2010, Netanyahu si ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, lansasera negocieri secrete cu regimul Bashar Al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant in corpul Fortelor Navale americane. La inceputul acestei saptamani, Frederick Hoff a demisionat din functia de emisar special american pentru Orientul Mijlociu.

Potrivit ziarului israelian, documente scrise de Hoff sugereaza ca negocierile porneau de la premisa ca Benjamin Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedand astfel Siriei Inaltimile Golan.

Israelul a ocupat Platoul Golan in cursul razboiului din 1967. Conform unor surse americane, Guvernul israelian ar fi acceptat cedarea Platoului Golan in schimbul unui acord de pace permanent cu Siria.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imbarcare prin recunoastere faciala in SUA: 500 pasageri in 20 minute