Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat duminica in privinta riscului de supraincalzire a economiilor emergente, din cauza masurilor exceptionale intreprinse de bancile centrale din Statele Unite si Europa, confirmand ingrijorarea exprimata de state precum Brazilia, conform Mediafax.
"Politicile monetare relaxate din tarile dezvoltate ar putea alimenta un flux de capital speculativ catre economiile emergente", a afirmat Lagarde la incheierea reuniunii anuale a FMI si a Bancii Mondiale de la Tokyo, relateaza AFP.

Ea a aratat ca aceasta tendinta este in mod clar accentuata de dobanzile ridicare din principalele puteri emergente.

Cuplarea acestor factori "poate restrange capacitatea acestor economii sa absoarba posibile fluxuri mari de capital si sa conduca la o supraincalzire, la formarea unor bule financiare si la aparitia unor dezechilibre financiare", considera Lagarde.

Pentru combaterea incetinirii cresterii economice, mai multe banci centrale, precum Rezerva Federala in Statele Unite, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei au injectat lichiditati masive in circuitul financiar si au redus puternic dobanzile cheie la niveluri apropiate de zero.

Unele state emergente considera ca astfel de masuri le destabilizeaza economia, prin atragerea fluxurillor speculative si apreciarea artificiala a monedelor lor, in detrimentul exporturilor.

Sursa foto:
Contul de Flicker al Fondului Monetar International


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei