Presedintele Barack Obama a avut o prestatie mai buna decat Mitt Romney in cea de a doua dezbatere televizata, potrivit unui sondaj CNN/ORC efectuat asupra unor persoane care au privit confruntarea de marti seara, relateaza CNN.
Potrivit sondajului, 46 la suta dintre repondenti au declarat ca Obama a castigat dezbaterea, in timp ce 39% au apreciat ca Romney este invingatorul. Sondajul are o marja de eroare de plus sau minus 4,5 la suta, potrivit Mediafax.

In cursul dezbaterii, Obama si-a aparat cu fermitate bilantul si l-a criticat pe Romney pentru schimbarea pozitiilor adoptate, in cursul celor 90 de minute ale dezbaterii, argumentand ca politicile rivalului sau republican i-ar favoriza pe cei bogati, in cazul in care acesta va fi ales presedinte.

Romney a criticat in mod repetat bilantul lui Obama, subliniind ca milioane de someri si o relansarea economica slaba au aratat ca politicile presedintelui au esuat.

Obama a dat dovada de mai multa insufletire si angajament decat in timpul primei dezbateri, cand a avut o prestatie considerata mediocra, in urma cu doua saptamani.

A treia si ultima dezbatere prezidentiala televizata, care se va concentra asupra politicii externe, se va desfasura la 22 octombrie in Florida.

Barack Obama, mai energic decat la precedenta dezbatere


Barack Obama si Mitt Romney s-au confruntat de pe pozitii de egalitate, marti seara, in cadrul celei de-a doua dezbateri, marcate de schimburi de replici vehemente si o atitudine mai combativa a presedintelui in exercitiu decat la prima intalnire din urma cu doua saptamani, relateaza AFP.

Fie ca a fost vorba despre buget si impozite, despre politica energetica, imigratie, Libia sau atitudinea fata de China, fiecare dintre candidati a incercat sa isi valorifice argumentele cu forta, intrerupandu-se uneori unul pe celalalt.

In acest joc, Obama, in mod evident decis sa castige aceasta confruntare pentru a prelua avantajul asupra adversarului sau republican cu trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale din 6 noiembrie, a reusit sa marcheze puncte. Simbol al combativitatii regasite, el s-a referit de aceasta data, spre sfarsitul dezbaterii, la cei "47 la suta" dintre americani care au, in opinia candidatului republican, o mentalitate de victima.

Inca de la inceput, Obama l-a acuzat pe fostul guvernator de Massachusetts ca nu vrea sa ii favorizeze decat pe cei bogati.

"Guvernatorul Romney sustine ca are un program in cinci puncte, nu are un program in cinci puncte, programul sau are un punct: sa se asigure ca cei mai instariti vor putea sa joace dupa reguli diferite", a afirmat el, descriind o "afacere nu prea clara" pentru clasa de mijloc.

Tensiunea, deja puternica, a crescut si mai mult cand cei doi candidati au incercat sa isi valorifice argumentele privind politica energetica. Obama l-a acuzat pe adversarul sau ca vrea sa lase companiile petroliere "sa scrie politica energetica" a Statelor Unite. Amandoi s-au intrerupt unul pe celalalt de sase ori.

Unul dintre momentele decisive ar putea fi acela in care a fost mentionat subiectul Libia, dupa moartea ambasadorului american in aceasta tara intr-un atac la Benghazi la 11 septembrie.

Romney a profitat de aceasta ocazie pentru a incerca sa-l prezinte pe presedinte drept slab in materie de politica externa, asigurand ca strategia lui Obama in Orientul Mijlociu "se sparge in bucati sub ochii nostri".

"Nu puteti transforma securitatea nationala in probleme politice", a afirmat Obama, privindu-l intens si denuntand acuzatii "insultatoare" pentru modul de gestionare a cazului libian.

Romney a inregistrat o infrangere si cand moderatoarea dezbaterii, jurnalista CNN Candy Crowley, l-a corectat pentru ca a prezentat incorect ceea ce Obama declarase dupa atac.

Dar republicanul a amintit bilantul nefericit al presedintelui in materie economica si l-a acuzat pe Obama ca vrea sa conduca Statele Unite pe "drumul Greciei", din cauza cresterii datoriei publice.

"Am avut patru ani consecutivi in cursul carora el a spus ca (...) va reduce la jumatate deficitul, in loc de aceasta, el l-a dublat. Am trecut de la o datorie de 10.000 de miliarde de dolari la o datorie nationala de 16.000 miliarde de dolari", a declarat Romney.
Presedintele democrat in exercitiu si fostul guvernator s-au infruntat timp de peste 90 de minute la universitatea Hofstra din Hempstead (statul New York, est), raspunzand intrebarilor venite din partea unui grup de 82 de alegatori indecisi.

Harold Bonilla, in varsta de 73 de ani, sustinator al lui Obama, care a asistat la dezbatere pe un ecran imens in teatrul Apollo din New York, a declarat ca a apreciat prestatia candidatului pe care il sustine. "A fost mai agresiv decat la prima dezbatere, dar in mod prezidential, nu arogant. El l-a pus la punct pe Mitt Romney", a declarat el pentru AFP.

De la dezbaterea din Denver (Colorado, vest) din 3 octombrie, Obama, care a dominat sondajele de la inceputul lui septembrie, a inregistrat o scadere.

Ancheta zilnica a Gallup pe sapte zile publicata marti ii acorda sapte puncte avans lui Romney in randul alegatorilor indecisi. Deodata, media sondajelor nationale realizata de site-ul RealClearPolitics se inclina in favoarea republicanului.

Obama isi pastreaza in continuare avansul in unele state-cheie indispensabile lui Romney, dar o noua infrangere marti seara ar fi putut fi dificil de depasit. O ultima dezbatere este prevazuta in Florida, luni.

Miercuri, Obama si Romney vor pleca imediat in campanie, primul in Iowa (centru) si Ohio (nord), iar al doilea in Virginia (est).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri