Recapitalizarea bancilor din Grecia va avea loc in trei etape, se arata in proiectul noului memorandum de intelegere pe care autoritatile de la Atena urmeaza sa il semneze cu creditorii internationali, relateaza publicatia Kathimerini.
Potrivit proiectului, bancile elene au timp pana in aprilie 2013 sa atraga fonduri private si sa finalizeze recapitalizarea, noteaza Mediafax.

Documentul prevede totodata divizarea Hellenic Postbank intr-o banca "buna" si una "rea", prima dintre ele urmand sa fie vanduta.

In prima etapaa, Fondul Elen de Stabilitate Financiara (FESF) va oferi bancilor acces la fonduri pana la finalizarea procesului de recapitalizare, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de minim 9%, in conformitate cu cerintele autoritatilor de reglementare.

In al doilea rand, acest fond va pune la dispozitia bancilor toate instrumentele financiare solicitate de banci, pana la sfarsitul lui ianuarie, urmand ca, in a treia etapa, majorarile de capital prin emisiuni de actiuni sa fie realizate pana la sfarsitul lunii aprilie.
Actiunile care nu vor fi cumparate de sectorul privat vor fi acoperite de FESF.

Planul prevede ca actionarii privati, vechi sau noi, sa pastreze controlul administrativ asupra bancilor de importanta sistemica, respectiv National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, daca vor respecta cerintele legale si daca vor contribui cu minim 10% la actiunile nou emise.

In paralel cu reducerea participatiilor actionarilor vechi, in urma recapitalizarilor, atat acestia cat si actionarii noi isi vor rezerva dreptul de a participa la noi majorari. De asemenea, daca vor contribui cu minim 10% la capital, vor avea dreptul sa rascumpere actiunile.

Rezolvarea problemei bancilor cu capital inadecvat trebuie sa aiba loc pana la jumatatea lunii iunie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri