Economia Marii Britanii a inregistrat crestere in trimestrul al treilea, sustinuta de efectul organizarii Jocurilor Olimpice, dupa trei trimestre consecutive de contractie, afirma analisti din City, centrul financiar al Londrei, consultati de cotidianul The Guardian.

Institutul National de Cercetare Economica si Sociala, o organizatie respectata in Marea Britanie, estimeaza un avans economic de 0,8% in trimestrul al treilea, scrie Mediafax.

Economistii avertizeaza, insa, ca revenirea va fi de scurta durata, avansul PIB din trimestrul al treilea fiind "umflat" de factori temporari, precum cheltuielile legate de organizarea Jocurilor Olimpice si recupererea de dupa pauza cauzata in sistemul bancar in iunie ca urmare a Jubileului.

In pofida revenirii pe crestere, economia ar putea avea o evolutie slaba in urmatorii ani, afirma Michael Saunders, analist la Citi.

"Avem toate aceste dificultati. Sunt de tot felul: austeritate, criza din zona euro, starea bancilor, indatorarea populatiei", a spus Saunders.

Nivelul de trai, masurat in functie de PIB real pe locuitor, nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, a avertizat el.

"Suntem sub nivelul maxim atins in trecut si nu cred ca vom reveni cel putin cinci ani", a adaugat analistul.

In pofida revenirii economice din a doua jumatate a anului, evolutia ramane sub asteptarile de la inceputul anului, cand se estima un avans al PIB de 0,8%. FMI prognozeaza, in prezent, o contractie de 0,4% pentru Marea Britanie in acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
11 ministri vor ca Theresa May sa plece din fruntea guvernului britanic