O iesire a Greciei din zona euro, urmata de alte exit-uri in cazul Spaniei, Italiei si Portugaliei, ar reduce cresterea economica globala cu 17 trilioane de euro, provocand o recesiune mondiala care ar urma sa loveasca atat SUA cat si China, arata un studiu realizat de centrul de cercetare germana Prognos si citat de CNBC.

Organizatia a inaintat patru scenarii pentru situatia in care creditorii Greciei ar inceta sa mai sustina financiar statul elen.

In varianta cea mai pesimista se estimeaza ca ajutoarele financiare de la Banca Centrala Europeana ar inceta pur si simplu. La scurt timp ar urma exituri ale Greciei, Spaniei, Italiei si Portugaliei din zona euro, care ar duce la un declin cu 17,2 trilioane euro in 42 de tari dezvoltate pana in anul 2020.

„Cele mai mari scaderi ar fi in Franta (2,9 trilioane euro), SUA (2,8 trilioane euro), China (1,9 trilioane euro) si Germania (1,7 trilioane euro)”, se mentioneaza in studiu.

Multi analisti considera ca iesirea Greciei este doar o chestiune de timp, insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele BCE, Mario Draghi, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, si-au exprimat repetat sprijinul pentru statul elen in ultimele luni.

"Pe langa consecintele economice severe, o astfel de recesiune ar pune o presiune puternica asupra structurilor sociale si politice din mai multe state. In special in cele care parasesc uniunea monetara, insa si in altele", se mai arata in studiu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
MAE: 25 de masini din Romania, aduse cu vasul din Samothraki