Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, dar, potrivit unui index al Consumului Global calculat de PwC, in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor.
Indicatorul PwC poate fi interpretat in doua sensuri, a ratei de crestere si a tendintelor.

In ceea ce priveste rata e crestere aceasta masoara rata anualizata de crestere a indexului care s-a deteriorat timp de cinci luni consecutive in perioada verii, desi ultima valoare arata un usor reviriment de la 1,5% in septembrie la 1,7% in octombrie.

Aceasta este in mod semnificativ sub media de crestere pe termen lung de 2,8%, iar datele recente sunt la cele mai scazute nivele de dupa incheierea crizei financiare.

Tendintele sunt calculate prin estimarea cresterii anuale daca s-ar pastra rata de crestere din ultimele 3 luni pentru intregul an. Dupa patru luni consecutive de scadere abrupta, acest indicator a ajuns in teritoriu negativ in august. Insa ultimele valori indica un reviriment in septembrie si octombrie de 0,2% si respectiv 1%. Acesta este un semnal optimist, avand in vedere ca mentinerea unei tendinte negative ar fi indicat o reintrare in recesiune a economiei globale.

„Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente. In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta indexului sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in Zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime”, a declarat Richard Snook, senior economist al PwC si principalul autor al raportului.

„Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013”, a adaugat Bogdan Belciu (foto), partener, servicii de consultanta pentru management, PwC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri