Un sondaj realizat de CNN/ORC International Poll dupa dezbaterea prezidentiala de luni arata ca cei care au urmarit aceasta confruntare televizata intre Barack Obama si Mitt Romney nu au identificat un castigator clar, dar presedintele a inregistrat un usor avans in fata adversarului sau.
Astfel, 48 la suta dintre telespectatorii dezbaterii considera ca Obama a castigat dezbaterea, iar 40 la suta Romney, marja de eroare fiind de plus sau minus 4,5 la suta, scrie Mediafax.

Majoritatea, respectiv 59 la suta, considera ca Obama a fost mai bun decat se asteptau, in timp ce 15 la suta cred ca a fost mai slab, iar 23 la suta cred ca s-a comportat conform asteptarilor lor.

Romney a depasit asteptarile a 44 la suta dintre telespectatori, in timp ce 26 la suta cred ca acesta a fost mai slab decat se asteptau, iar 26 la suta considera ca s-a comportat conform asteptarilor lor.



Sondajul CNN realizat dupa prima dezbatere prezidentiala arata ca doua din trei alegatori cred ca Romney a castigat prima runda, in timp ce unul din patru il crediteaza cu victoria pe Obama. In a doua dezbatere, parerile telespectatorilor au fost impartite, intre 46 la suta pentru Obama si 39 la suta pentru Romney, iar diferenta de sapte puncte s-a incadrat in marja de eroare a sondajului, de plus sau minus 4,5 puncte.

Barack Obama il ironizeaza pe Mitt Romney cu privire la capacitatile armatei


Presedintele Barack Obama l-a ironizat pe adversarul sau republican Mitt Romney, care si-a exprimat regretul ca marina americana nu a mai avut la fel de putine nave din 1917, amintind ca armata americana are, de asemenea, "mai putini cai si baionete", relateaza AFP.

Intrebat despre probleme legate de aparare in cea de-a treia si ultima dezbatere prezidentiala, luni, la Boca Raton (Florida, sud), Mitt Romney a dat ca exemplu situa?ia US Navy pentru a justifica cele 2.000 de miliarde de dolari in plus pe care vrea sa le aloce in zece ani armatei americane.

"Marina noastra nu a mai fost asa de redusa din 1917. Ea sustine ca vrea 313 nave pentru a-si indeplini misiunile. Acum avem 285", a pledat Romney, in opinia caruia acest lucru este "inacceptabil".

"Cred ca guvernatorul Romney nu are probabil suficient timp sa vada ca fortele noastre armate functioneaza. Ati mentionat Navy si numarul mai mic de nave fata de 1916. Ei bine, domnule guvernator, avem de asemenea mai putini cai si baionete pentru ca armata noastra s-a schimbat", a replicat Barack Obama pe un ton ironic.

"Avem acele lucruri numite portavioane pe care aterizeaza avioanele, avem acele nave care merg pe sub apa, submarine nucleare", a continuat el pe acelasi ton.

In opinia presedintelui, mai importante sunt capacitatile acestor nave.

In materie de aparare, cei doi candidati au avut opinii diferite cu privire la bugetul alocat fortelor armate, dupa un deceniu de crestere a bugetului Pentagonului.

Barack Obama vrea stabilizarea acestuia la 2,9 la suta din PIB in urmatorii zece ani. In pofida incheierii conflictelor din Irak si Afganistan, Mitt Romney vrea mentinerea acestuia la 4 la suta din PIB.

Aceasta promisiune va conduce la o crestere totala a bugetului in zece ani cu 2.000 de miliarde de dolari, respectiv cu 35 la suta mai mult decat bugetul prevazut de Barack Obama.

Mitt Romney: "Nu doar omorandu-i vom iesi din aceasta problema" a terorismului global


Candidatul republican la presedintie Mitt Romney a apreciat ca "nu doar omorandu-i" vor ajunge Statele Unite sa elimine amenintarea terorista si Al-Qaida, luni in cadrul celei de-a treia dezbatere cu Barack Obama de la Boca Raton, relateaza AFP.

"Nu doar omorandu-i vom iesi din aceasta problema. Va trebui sa stabilim o strategie completa si solida pentru a ajuta lumea musulmana si alte zone ale lumii sa respinga extremismul radical violent", a declarat Romney.

De la inceputul dezbaterii consacrata politicii externe si apararii, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a il elimina pe liderul Al-Qaida in cadrul unui indraznet raid commando pe teritoriul pakistanez in 2011, eveniment pe care presedintele il aminteste cu fiecare ocazie ca dovada a calitatilor sale de lider.

"Il felicit pentru eliminarea lui Ossama Ben Laden si pentru ca a vanat conducerea Al-Qaida", a afirmat Romney intr-un schimb de replici intens la inceputul dezbaterii.

Insa pentru republican, Statele Unite duc lipsa unei strategii pentru a face fata islamului radical care s-a manifestat in repetate randuri de la inceputul Primaverii arabe. Acesta a amintit mai ales situatia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de catre "teroristi", Mali unde grupuri "de tipul Al-Qaida" controleaza nordul tarii si Egiptul, guvernat de un presedinte ce face parte din Fratia Musulmana.

Al-Qaida este conform acestuia "un grup prezent in 10 sau 12 state si care reprezinta o amenintare enorma pe termen lung pentru prietenii nostri din lume si pentru America, fiind necesara o strategie completa pentru a sustine respingerea acestui tip de extremism", a sustinut acesta, fara a preciza ce ar curpinde aceasta strategie.

Barack Obama: "Cat timp eu voi fi presedinte, Iranul nu va avea arma nucleara"


Barack Obama a asigurat ca "Iranul nu va avea arma nucleara" cat timp el va fi presedinte, luni in cadrul celei de-a treia dezbateri cu republicanul Mitt Romney care a promis la randul sau sa sporeasca sanctiunile la adresa Teheranului, relateaza AFP.

Negand orice acord cu Iranul pentru a incepe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit ca obiectivul este sa impiedice Iranul sa obtina bomba atomica prin intermediul "sanctiunilor paralizante" care, conform acestuia, "functioneaza".

Publicatia New York Times a transmis duminica ca Washington si Teheran se vor angaja in discutii bilaterale dupa alegerile de la 6 noiembrie, insa informatia a fost imediat dezmintita de Casa Alba si de liderul diplomatiei iraniene.

O data cu scaderea productiei de petrol si prabusirea cursului monedei sale: "economia (iraniana) este in ruina", conform lui Obama.

"Motivul pentru care am provocat aceste evenimente este ca un Iran nuclear este o amenintare pentru securitatea noastra nationala si o amenintare pentru cea a Israelului. Nu putem permite existenta unei curse a inarmarii nucleare in cea mai instabila regiune a lumii", a justificat acesta.

Daca in pofida sanctiunilor, Teheranul nu va renunta la programul sau nuclear controversat, presedintele american a amintit ca "toate optiunile (sunt) valabile".

"Dezacordul meu cu guvernatorul Romney este ca, in decursul acestei campanii, el a spus deseori ca ar trebui sa luam in considerare o actiune militara preventiva. Cred ca aceasta ar fi o greseala", a afirmat el.

Candidatul republican a sustinut la randul sau sporirea sanctiunilor si masuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic.

"Ma voi asigura ca diplomatii lor vor fi tratati in lume ca paria ce sunt, in acelasi fel in care i-am tratat pe diplomatii sud-africani in perioada apartheid", a promis Romney.

Vorbind despre o actiune militara impotriva Iranului, republicanul a sustinut ca este vorba de o optiune "pe care trebuie sa o consideram ca ultima masura daca toate celelalte cai au fost incercate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri