Guvernul de la Atena, confruntat cu un deficit de aprovizionare in sectorul farmaceutic, a suspendat toate exporturile de medicamente, inaintea unei noi runde de reduceri de preturi, potrivit cotidianului Kathimerini.

Biroul National pentru Medicamente, parte a Ministerului Sanatatii de la Atena, a transmis scrisori guvernelor europene in care le cere sa nu ia in calcul la stabilirea preturilor din propriile tari ultimele cotatii reduse din Grecia, noteaza Mediafax.

Decizia pune capat unei crize care s-a agravat in Grecia in ultimii doi ani, dupa mai multe reduceri ale preturilor care vizau diminuarea cheltuielilor din domeniul sanatatii. Taierile de pret au transformat Grecia intr-o locatie importanta pentru cumpararea de cantitati mari de medicamente pentr reexport.

Acest tip de comert este permis de reglementarile UE care protejeaza miscarea libera a bunurilor.

Situatia ca un sfert din medicamentele livrate in Grecia sa fie reexportate pe piete mai scumpe, precum Germania, a adus piata farmaceutica elena la limita.

Noile reduceri de preturi ar trebui sa aduca statului elen economii de circa 300 de milioane de euro pe medicamente generice.

Grecia va inregistra in 2013, potrivit estimarilor, al saselea an de recesiune, dupa ce indatorarea ridicata a tarii a condus la pierderea increderii investitorilor si a declansat criza datoriilor din zona euro. Statul elen a fost nevoit sa adopte masuri dure de austeritate pentru doua pachete de ajutor financiar de la tarile euro si FMI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si