Daunele provocate de uraganul Sandy ar putea avea un impact de 25 miliarde de dolari si ar putea incetini cresterea economiei SUA in trimestrul al patrulea, in conditiile in care afaceri pornind de la restaurante si pana la rafinarii sunt inchise in cele mai productive regiuni ale tarii.
Avansul economiei americane ar putea fi de 1%-1,5% in ultimele trei luni ale anului, considera Gregory Daco, analist la IHS Global Insight, sub estimarea anterioara de 1,6%, avand in vedere ca milioane de oameni nu vor putea sa se intoarca la munca din cauza distrugerilor provocate de furtuna, transmite Bloomberg.

Sandy a traversat o regiune cu o populatie de 60 de milioane de oameni, similara cu cea a Italiei, care reprezinta circa un sfert din economia de 13.600 de miliarde de dolari, a aratat Eric Lascelles, economist sef la RBC Global Asset Management in Toronto, citat de Mediafax.

Uraganul a dus la inchiderea bursei din New York, la oprirea transporturilor aeriene si feroviare, precum si a activitatii angajatilor guvernului federal si a autoritatilor statale din Virginia si pana in Massachusetts.

"Daca oamenii nu vor mai merge pe Broadway la spectacole si restaurante, toate aceste afaceri vor avea de suferit", a declarat Stephen Bronars, analist la Welch Consulting in Washington.

Furtuna ar putea incetini cresterea PIB cu pana la 0,2 puncte procentuale in acest trimestru, ceea ce echivaleaza cu circa 30 de miliarde de dolari, a declarat Mark Vitner, analist la Wells Fargo in Charlotte, Carolina de Nord.

"Este o regiune cu o densitate incredibil de mare a populatiei si o sursa disproportionat de mare a productiei economice a SUA", a spus Lascelles.

Vanzarile magazinelor de pe coasta de est ar putea scadea in noiembrie cu pana la 3%, dupa ce retailerii au oprit activitatea din cauza uraganului, potrivit unei estimari facute de Oliver Chen, analist la Citigroup.

In schimb, supermarketurile si magazinele cu produse destinate locuintelor, precum Home Depot, ar putea avea de castigat.

Pagubele materiale provocate de Sandy at putea depasi 20 de miliarde de dolari, dupa ce uraganul a afectat imobile rezidentiale si de birouri si a inundat metroul din New York. Din acest total, daunele asigurate ar putea fi de 7-8 miliarde de dolari, considera Charles Watson, director la compania de cercetari in domeniul riscurilor Kinetic Analysis din Silver Spring, Maryland.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri