Barack Obama a castigat alegerile din Statele Unite ale Americii. Barack Obama a fost reales presedinte al Statelor Unite, depasind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l invinge pe rivalul sau republican Mitt Romney, au anuntat posturile de televiziune CNN, MSNBC si CBS, relateaza AFP, citat de Mediafax. Prima reactie a lui Obama, pe Twitter, mai jos.

Este pentru a doua oara, dupa Bill Clinton in anii '90, cand un democrat obtine al doilea mandat la Casa Alba dupa la al Doilea Razboi Mondial.

Rezultate estimate in alegerile prezidentiale americane

Presedintele democrat in exercitiu Barack Obama a obtinut de 275 de mandate din partea "marilor electori", iar adversarul sau republican Mitt Romney 163, la scurt timp dupa ora 04.00 GMT (06.00, ora Romaniei), potrivit unor estimari difuzate de posturile americane de televiziune, relateaza AFP.

La scurt timp dupa ora 04.00 GMT (06.00 ora Romaniei), dupa rezultatele din 45 de state si District of Columbia, presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si-a asigurat un al doilea mandat, obtinand 275 de mari electori, fata de 203 adversarul sau republican Mitt Romney.
Pentru a fi reales, Obama avea nevoie de 270 de mari electori din totalul de 538.

In dreptul numelui statului este scris numarul de mari electori obtinuti. Invingatorul in scrutinul dintr-un stat obtine toate mandatele, cu exceptia statelor Maine si Nebraska, ce le repartizeaza in mod proportional.

Obama scrie pe Twitter: "Totul s-a intamplat cu ajutorul vostru. Multumesc"

Presedintele american Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care afirma "Totul s-a intamplat cu ajutorul vostru. Multumesc", anuntandu-si victoria pe aceasta retea de socializare, relateaza AFP.

"Suntem cu totii impreuna. Astfel am facut campanie si astfel suntem. Multumesc - bo", a continuat presedinte, intr-un nou mesaj postat pe Twitter, pe care l-a semnat cu initialele numelui sau. Intr-un al treilea mesaj, candidatul democrat scrie "Inca patru ani" si adauga o fotografie in care apare imbratisand-o pe Michelle Obama, in timp ce posturile americane de televiziune anuntau victoria sa.

Scurta biografie Barack Obama

La Conventia democrata de la Boston, in 2004, care il investeste pe John Kerry sa lupte impotriva lui George W. Bush, isi face cu adevarat aparitia pe scena nationala americana Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan si al unei americance, aparand o abordare consensuala a politicii, care seduce, scrie Mediafax.

Obama, nascut in august 1961 in Hawaii si care si-a petrecut o parte din copilarie in Indonezia, reprezinta la aceasta data, de sapte ani, sudul dezmostenit de la Chicago in Senatul statului Illinois (nord). La inceputul anului 2005, el accede in Senatul de la Washington, iar gratie charismei si elocventei de care da dovada devine favoritul mass-media.

Patru ani mai tarziu, dupa o ascensiune meteorica in cursul careia o infrange pe Hillary Clinton in alegerile primare democrate pentru ca apoi sa triumfe in fata veteranului republican John McCain in alegerile prezidentiale, el devine succesorul lui Bush si se instaleaza, la varsta de 47 de ani, la Casa Alba.

Daca accederea unei persoane de culoare la cea mai importanta functie a primei puteri mondiale, dupa 150 de ani de la abolirea sclaviei si o jumatate de secol de la adoptarea legislatiei privind drepturile civice, a fost salutata ca un eveniment istoric, Obama, care a albit mult de la preluarea functiei, pare sa se afle intr-o cautare permanenta a normalitatii.

Apare jucand golf, bea bere si isi plimba cainele, facand o datorie de onoare, dupa cum spune el, din a-si intrerupe ziua de lucru pentru a merge sa ia masa cu familia. Michelle Obama, o stralucita avocata cu care s-a casatorit in urma cu 20 de ani, i-a daruit doua fiice: Malia, 14 ani, si Sasha, 11 ani.


Ce spunea Obama in campania electorala despre:


Locurile de munca


Crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016, prin incurajarea companiilor sa isi "relocheze" productia in Statele Unite, in special prin masuri fiscale. Dublarea exporturilor pentru a sustine piata muncii. Reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei verzi.

Bugetul Statelor Unite


Reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani. Din acest total, circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde ar fi legate de economiile determinate de terminarea razboaielor din Irak si Afganistan.

Impozite


Majorarea baremului pentru cele doua categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate inainte de mandatul lui George W. Bush (36 la suta si 39,6 la suta). Cresterea impozitului pe profit de la 15 la 20 la suta pentru toti. Reducerea impozitelor pentru companii de la 35 la suta la 28 la suta, respectiv 25 la suta in unele industrii.

Instaurarea "regulii Buffett", care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe an sa plateasca un impozit de cel putin 30 la suta.

Religia


Sustinator al separarii bisericii de stat, el s-a declarat, "in calitate atat de cetatean, cat si de crestin", "foarte atasat" de libertatea religioasa. El afirma ca a recurs la sfatul unor lideri religiosi pentru a se orienta in misiunea sa.

Citeste si Republicani vs. democrati: cum a evoluat economia in mandatele celor doua partide americane
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri