Economia americana a generat doar 138.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, in scadere fata de martie cand s-au facut 200.000 de angajari, in timp ce rata somajului ramane stabila la 4,7%, a anuntat, vineri, Departamentul Muncii al SUA, conform Rompres. Analistii sunt deceptionati deoarece se asteptau sa se mentina si in aprilie nivelul de 200.000 de noi locuri de munca din luna precedenta. in schimb, rata somajului corespunde asteptarilor.

Locurile de munca create in februarie si martie sunt mai putine decat isi propusesera initial autoritatile, respectiv 200.000 in fiecare din cele doua luni, fata de 211.000 si, respectiv, 225.000 cat se previzionase la inceputul anului 2006.

Aceste cifre mediocre sunt date publicitatii in contextul in care economia americana a dat in ultimele saptamani din ce in ce mai multe semnale pozitive. In ultimele 12 luni, economia SUA a generat aproximativ doua milioane de locuri de munca, a spus Kathleen Utgoff, comisar la Biroul de statistica privind angajarile. Crearea de noi locuri de munca este un proces urmarit cu atentie de economisti, care considera ca acesta este un etalon mai reprezentativ in ceea ce priveste stabilitatea pietei muncii decat rata somajului.

Economistii estimeaza ca in SUA este nevoie de circa 150.000 - 175.000 de noi locuri de munca intr-o luna de zile pentru a face fata cresterii populatiei active. In acelasi timp, salariul pe ora a ajuns la 16,61 dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 3,8% pe perioada de un an si este cea mai mare din august 2001. Timpul de lucru mediu pe saptamana a crescut in luna aprilie la 33,9 ore, fata de 33,8 ore in martie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Turismul global bate record dupa record. Insa cu ce consecinte?
Setari Cookie-uri