Europa va inregistra un regres in procesul de tranzactionare de pe pietele de actiuni si obligatiuni pe durata Campionatului Mondial de Fotbal din Germania, desfasurat intre 9 iunie si 9 iulie. Potrivit unor analisti citati de agentia Reuters, Cupa Mondiala va capta atentia investitorilor.

"Faptul ca volumele tranzactionate vor fi afectate semnificativ de Cupa Mondiala este aproape o certitudine", a declarat Simon Denham, director general la Capital Spreads, precizand ca volatilitatea de pe piata va creste.

Marcus Schueler, director de marketing la o divizie a Deutsche Bank din Londra, apreciaza ca emisiunile de obligatiuni vor consemna un avans semnificativ in saptamanile urmatoare. Competitia fotbalistica va duce la o scadere semnificativa a emisiunilor si vanzarilor de obligatiuni, dar si a tranzactiilor cu instrumente derivate.

Conform datelor furnizate de Société Générale, o reducere importanta a vanzarilor de obligatiuni ale companiilor europene a fost consemnata si pe parcurcursul Cupei Mondiale din 2002. Tranzactiile de acest tip inregistrate in iunie 2002 au reprezentat 8,8% din totalul anual, cel mai scazut nivel din perioada 2001-2005.

Firmele germane urgenteaza listarile la Bursele de valori, pe fondul ingrijorarilor privind scaderea interesului investitorilor luna viitoare. Dealerii de pe piata valutara londoneza, unde se desfasoara 30% din tranzactiile valutare zilnice - peste 1.900 de miliarde de dolari - se vor axa pe Cupa Mondiala de Fotbal. Acest lucru se va realiza doar daca reprezentativa Angliei se va califica in sferturile sau semifinalele competitiei, a declarat directorul de operatiuni valutare al unei banci din Marea Britanie. Bancile din Londra au achizitionat peste 20.000 din cele 350.000 de tichete disponibile in pachete care includ si servicii de cazare.