Ungaria trebuie sa ia urgent masuri de reducere a deficitului bugetar, orice intarziere riscand sa afecteze stabilitatea financiara, a declarat un membru al Consiliului Monetar al bancii centrale, care stabileste nivelul dobanzii de referinta, transmite Reuters

Autoritatile trebuie sa aplice masuri corective pe termen scurt, pentru controlarea deficitului, si sa initieze masuri de reforma pe termen lung in sectorul public, a spus Peter Bihari, unul dintre cei patru noi membri care s-au alaturat Consiliului anul trecut, din partea Guvernului socialist.

"Ne aflam in ultimul ceas, pentru a actiona. Orice amanare poate produce un soc serios. Situatia este simpla: reforma, sau pierderea stabilitatii", a avertizat Bihari intr-un articol publicat in cotidianul Nepszabadsag. Pietele financiare si Comisia Europeana exercita presiuni sporite asupra Guvernului socialist, reales recent, pentru controlarea deficitului bugetar, care anul trecut a atins 6,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeana raportat la marimea economiei.

Pe termen scurt, noul Guvern trebuie sa-si refaca credibilitarea in fata investitorilor straini care detin obligatiuni ungare in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a-i convinge ca, dupa patru ani de cheltuieli excesive, bugetul va fi echilibrat.

O sursa apropiata premierului ungar a declarat recent ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a taxelor si de reducere a cheltuielilor, pentru micsorarea deficitului in acest an.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si