Autoritatile trebuie sa aplice masuri corective pe termen scurt, pentru controlarea deficitului, si sa initieze masuri de reforma pe termen lung in sectorul public, a spus Peter Bihari, unul dintre cei patru noi membri care s-au alaturat Consiliului anul trecut, din partea Guvernului socialist.

"Ne aflam in ultimul ceas, pentru a actiona. Orice amanare poate produce un soc serios. Situatia este simpla: reforma, sau pierderea stabilitatii", a avertizat Bihari intr-un articol publicat in cotidianul Nepszabadsag. Pietele financiare si Comisia Europeana exercita presiuni sporite asupra Guvernului socialist, reales recent, pentru controlarea deficitului bugetar, care anul trecut a atins 6,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeana raportat la marimea economiei.

Pe termen scurt, noul Guvern trebuie sa-si refaca credibilitarea in fata investitorilor straini care detin obligatiuni ungare in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a-i convinge ca, dupa patru ani de cheltuieli excesive, bugetul va fi echilibrat.

O sursa apropiata premierului ungar a declarat recent ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a taxelor si de reducere a cheltuielilor, pentru micsorarea deficitului in acest an.