Wachovia Corp., a patra banca americana, a convenit luni preluarea rivalului Golden West Financial Corp. pentru o suma totala de 25 miliarde de dolari, in urma tranzactiei Wachovia urmand sa-si extinda operatiunile din zona de Vest a SUA, informeaza Rompres. Tranzactia mixta, bani gheata si actiuni, anuntata duminica seara, evalueaza fiecare actiune Golden West la 18,07 dolari, cu 15 procente mai mult decat valoarea inregistrata vineri seara de actiunile Golden West la inchiderea New York Stock. Avand in vedere ca la sfarsitul lunii februarie Golden West avea aproximativ 308 milioane actiuni obisnuite, valoarea totala a tranzactiei este de aproximativ 25 miliarde de dolari (19,7 miliarde de euro).

Conform acordului convenit de cele doua parti, actionarii Golden West vor primi 18,57 dolari bani gheata si 1,051 actiuni Wachovia pentru fiecare actiune Golden West. Fondatorii Golden West, sotii Herbert si Marion Sandler, controleaza in prezent un pachet de 10,24 la suta din actiunile Golden West.

Cu sediul la Charlotte, statul Carolina de Nord, Wachovia are aproximativ 3.159 de oficii bancare si deserveste aproximativ 13,4 milioane de clienti. Cu toate ca este a patra banca americana, Wachovia are operatiuni doar in 16 state din zona de est si sud a SUA. Prin preluarea Golden West, Wachovia va putea sa intre in premiera pe piata din California, Arizona, Colorado, Illinois, Kansas si Nevada.

Cu sediul in California, Golden West este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata ipotecara din SUA. A doua institutie de tip savings and loan din SUA, Golden West are operatiuni in 39 de state americane si opereaza o retea de 285 de oficii bancare in 10 state americane sub sigla World Savings Bank. in prezent, Golden West are active totale de 125 miliarde dolari si 11.600 de angajati, conducerea firmei fiind asigurata in continuare de sotii Herbert si Marion Sandler, cei care in urma cu 43 de ani au fondat Golden West prin preluarea unei mici institutii de tip savings and loan din zona Golfului San Francisco.

Daca tranzactia se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, asa cum se estimeaza, Wachovia va ajunge sa controleze active totale in valoare de 669 miliarde de dolari si depozite de aproximativ 390 miliarde de dolari. In plus, noua societate rezultata va avea aproximativ 3.400 oficii bancare si 5.300 automate bancare (ATM).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri