Pretul petrolului a scazut, luni, sub nivelul de 70 de dolari, in contextul unei stagnari a pietei de benzina, pe fondul temerilor legate de ambitiile nucleare ale Iranului, potrivit Rompres.

Contractele futures pe petrol au pierdut mai mult de patru dolari pe baril, in saptamana trecuta, dupa autoritatile centrale au anuntat o crestere a stocurilor de benzina, in contextul preocuparilor referitoare la framantarile din Nigeria, violentele din Irak sau la nationalizarea resurselor in America de Sud.

Cele mai puternice nelinisti sunt generate de posibilitatea ca Iranul, cel de-al doilea poducator din cadrul OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries - Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol), ar putea intrerupe furnizarea de petrol, din pricina presiunilor internationale care solicita modificarea programului sau nuclear. Cu toate acestea, luni, piata a reactionat la cresterea stocurilor de benzina, slabind crerea.

Asociatia Vieneza PVM Oil a pus "stagnarea cererii si nivelul ridicat al productiei" pe seama stocurilor de benzina. "Pe termen scurt, incetinirea cererii, cuplata cu productia ridicata si scaderea pretului la titei ar trebui sa coboare pretul la benzina", in ciuda preocuparilor referitoare la situatiile din Iran si America de Sud, mai precizeaza membrii asociatiei.

Pretul la petrolul de tip "light sweet", pentru scadenta iunie, a scazut cu 68 de centi, ajungand la 69,51 de dolari, la tranzactionarea electronica de la Bursa Comerciala din New York (New York Mercantile Exchange - NYMEX).

Contractele futures pe petrolul June Brent la London's ICE Futures a scazut cu 52 de centi, pana la 70,43 de dolari pe baril.

Contractele futures pe benzina au cazut cu mai mult de un penny, pana la 2,02 dolari pentru un galon, respectiv 3,8 litri, in timp ce preturile la combustibil pentru incalzire au scazut cu mai mult de un cent, pana la 1,9416 dolari pentru un galon. Pretul la gaze naturale a pierdut, de asemenea, sapte centi, la vanzare, ajungand la 6,701 dolari pentru 1.000 de picioare cubice (un picior cubic = 28.3168466 litri).

Directorul executiv al Agentiei Internationale de Energie, Claude Mandil, a declarat presei, luni, ca pretul la titei va trebui sa scada, adaugand ca nici producatorii nu sunt incantati de preturile mari.

"Actualele preturi nu sunt sustenabile", a mai spus Mandil. "Pretul ridicat la petrol nu este consistent cu strategiile pe termen lung, pentru ca este mult mai mare decat costurile marginale pentru barilul aditional", a mai spus acesta.

Duminica, Iran a formulat din nou atentionarea cu privire la faptul ca se va retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara, presedintele iranian precizand ca sanctiunile ar fi lipsite de importanta, iar parlamentul incercand sa gaseasca o cale de a stopa controalele inopinate in ceea ce priveste facilitatile sale nucleare.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a precizat ca nu va ezita sa reconsidere participarea la tratat, refindu-se la faptul ca Statele Unite si aliatii acestora au facut presiuni astfel incat Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite sa voteze pentru suspendarea programului de imbogatirte a uraniului initiat de Teheran.

Marea Britanie si Franta doresc aprobarea Consiliului de Securitate fata de rezolutia Natiunilor Unite de opunere fata de eventuale masuri, in cazul in care Iranul nu suspenda imbogatirea uraniului - proces care poate produce combustibil pentru reactoarele nucleare, pentru a genera electricitate sau poate fi folosit pentru fabricarea armelor atomice.

Ambasadorul Statelor Unite la Natiunile Unite, John Bolton, a declarat ca este de parere ca rezolutia va ajunge la vot in aceasta saptamana, cu sau fara sustinerea Moscovei si a Beijingului, mai precizeaza AP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri