Increderea in economia zonei euro a crescut neasteptat in noiembrie, chiar daca uniunea monetara se afla in a doua recesiune din ultimii patru ani, iar liderii statelor membre incearca sa limiteze impactul crizei datoriilor suverane, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Un indice al increderii consumatorilor si directorilor de companii a avansat la 85,7 puncte, de la 84,3 puncte, date revizuite, in octombrie, a anuntat, joi, Comisia Europeana. Economistii se asteptau ca indicele increderii sa stagneze la nivelul de 84,5 puncte anuntat anterior.

Zona euro a inregistrat doua trimestre de contractie pana la sfarsitul lunii septembrie, iar economistii estimeaza o continuare a scaderii PIB, cu 0,3%, in ultimele trei luni ale anului.

Intrucat masurile de austeritate submineaza increderea, iar somajul se afla la un nivel record, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a prognozat, in aceasta saptamana, contractii de 0,4% in acest an si de 0,1% anul urmator.

"Continuam sa consideram zona euro ca principala sursa de riscuri. Socurile financiare ar putea destabiliza situatia deja fragila, conducand la o noua revizuire negativa a proiectiilor economice", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Euro s-a apreciat cu 3,6% fata de dolar in ultimele trei luni, intrucat liderii din zona euro au accelerat raspunsul la criza datoriilor, iar Banca Centrala Europeana s-a angajat la achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor cu probleme de finantare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
4 moduri in care poti pierde bani atunci cand ai o firma mica