OMV investeste 12,4 miliarde euro pentru extindere

Grupul petrolier austriac OMV AG, cea mai importanta companie controlata de statul austriac, a anuntat marti ca ar putea prelua Verbund, furnizorul national de energie electrica din Austria, companie a carei capitalizare bursiera este de aproximativ 12,4 miliarde euro, informeaza Rompres
"Plecand de la ideea unei fuziuni intre egali, pretul tranzactiei va include o mica prima fata de pretul mediu inregistrat luna trecuta de actiunile Verbund", a anuntat OMV intr-un comunicat de presa difuzat luni seara. Recent, directorul executiv de la Verbund, Hans Haider, a anuntat ca firma sa cauta candidati pentru o posibila preluare in Estul Europei, regiune in care OMV este deosebit de activa.

Guvernul austriac controleaza aproximativ 32 la suta din actiunile OMV si 51 la suta din actiunile Verbund. O eventuala preluare a Verbund ar necesita adoptarea unui amendament la legea care impune guvernului de la Viena sa detina 51 la suta din actiunile companiei.

In ultima perioada, mai multe importante companii de utilitati din Europa si-au anuntat planurile de a fuziona sau achizitiona alte companii in scopul crearii unor lideri regionali. Astfel, cel mai mare furnizor de electricitate din Spania, firma Endesa SA, a devenit tinta unui razboi al ofertelor intre Gas Natural, furnizorul national de gaze naturale din Spania, si gigantul german E.ON AG.

In Franta, autoritatile de la Paris au provocat o adevarata disputa diplomatica cu Italia dupa ce s-au oferit sa sprijine furnizorul national de gaz natural, grupul Gaz de France SA, in tentativa de a prelua grupul de utilitati franco-belgian Suez SA, si a dejuca astfel planurile celor de la Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, care intentionau sa depuna o oferta pentru Suez SA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
eMAG implementeaza rating pentru selleri si introduce eMAG Ads
Setari Cookie-uri