Toyota Motor sufera in ultimul timp de proasta publicitate prin prezenta in majoritatea tabloidelor prin intermediul (fostului) presedinte caruia i se aduc acuzatii de hartuire sexuala. Luni presedintele a fost inlocuit, in locul sau fiind avansat Jim Press,59 de ani, Director de vanzari SUA, actualmente presedinte Toyota Motor America de Nord.

Jim Press l-a inlocuit pe Hideaki Otaka care a demisionat din functia de CEO si Presedinte Toyota Motor America de Nord.

Otaka, 65 de ani, a facut subiectul unor acuzatii conform carora timp de cateva luni anul trecut a pipait-o si hartuit-o sexual de doua ori pe asistenta sa Sayaka Kobayashi, in varsta de 42 de ani. Luni, 1 Mai, Kobayashi a dat in judecata pe Otaka si Toyota in cadrul Curtii Supreme de la New York, solicitand daune in valoare de 190mil $. Procesul a beneficiat de publicitate la scara larga.

Pentru a preveni alte cazuri de hartuire sexuala Toyota a luat masuri speciale:

- Fostul secretar de resurse umane Alexis Herman va conduce o echipa de 7 oameni pentru a revizui procedurile si politicile corporatiei care privesc hartuirea sexuala. Herman este presedintele Consiliului Administrativ. Din echipa mai fac parte 4 femei.

- Toti directorii Toyota SUA vor participa la traininguri speciale "pentru a-i ajuta sa recunoasca si previna orice comportament inadecvat si sa reactioneze," a transmis producatorul intr-un comunicat.

- O noua polita va predeve ca de acum inainte orice acuzatii de hartuire sexuala sau comportament inadecvat aduse unui director sau presedinte Toyota sa fie raportate direct Consiuliul de directori al unitatii.