Francezii beau mai putina sampanie si cheltuiesc mai putin pe jucarii, pentru ca taxele mai ridicate, situatia economica tot mai dificila si emigrarea mai multor personalitati afecteaza buna dispozitie a populatiei, scrie Financial Times, citat de Mediafax.
"Exista o suparare, o tristete in randul populatiei franceze in acest moment, ceea ce a condus la consumarea a ceva mai putina sampanie in acest an. Consumul de sampanie merge mana in mana cu dispozitia tarii. Astazi nu avem parte de o dispozitie favorabila sarbatorii", comenteaza pentru FT Paul-Francois Vranken, presedinte si director general al producatorului de sampanie Vranken Pommery Monopole.

Dispozitia francezilor s-a inrautatit in ultimele zile, pe fondul disputei dintre guvernul de stanga si actorul Gerard Depardieu, care a criticat planul presedintelui Francois Hollande de a majora, de la 1 ianuarie, la 75% taxa aplicata locuitorilor cu cele mai ridicate venituri.

Depardieu a declarat saptamana trecuta ca va renunta la cetatenie dupa ce ar fi fost "insultat" de premierul Jean-Marc Ayrault, care a calificat decizia actorului de a se muta in Belgia drept "patetica".

Miliardarul Bernard Arnault, seful gigantului LVMH si cel mai bogat francez, a aplicat, de asemenea, pentru obtinerea cetateniei belgiene, criticand planurile guvernului de a creste taxele.

Totodata, statul a crescut cu 14% accizele pe alcool. Perond Ricard, unul dintre cei mai mari producatori de vinuri si sampanie din tara, a raportat vanzari in scadere cu 8% in trimestrul al treilea pe piata locala, acuzand cresterile de taxe.

Vanzarile de sampanie au scazut cu 5% in Franta in primele zece luni ale anului, iar in restul Europei cu 6%, potrivit datelor asociatiei patronale CIVC.

Piata jucariilor a avut de asemenea de suferit din cauza proastei dispozitii a francezilor.

"Pentru prima data, jucariile au devenit in acest an o variabila in bugetele familiilor din Franta. Oamenii nu mai aleg in functie de tipul jucariei, tot ceea ce conteaza este pretul", se plange Serge Papin, seful retelei de supermarketuri Systeme U.

Presedintele Francois Hollande a declarat sambata ca anul viitor va fi unul dificil, in timp ce institutul national de statistica Insee a prezentat estimari neplacute pentru evolutia economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri