Fostul presedinte al Comisiei Europene (CE), socialistul Jacques Delors, a sugerat Marii Britanii, ostila unei aprofundari a integrarii europene, sa paraseasca UE si sa opteze pentru o alta forma de parteneriat cu Europa, conform Mediafax.
"Britanicii sunt interesati doar de interesele lor economice si atat. Am putea sa le propunem o alta forma de parteneriat", apreciaza Jacques Delors, intr-un interviu pentru cotidianul economic german Handelsblatt.

Premierul britanic David Cameron, care este suspus unor presiuni din partea "euroscepticilor" din cadrul partidului sau conservator, a declarat luna trecuta ca sustine apartenenta marii Britanii la Uniunea Europeana (UE), dar ca vrea "un nou acord" care sa comporte o procedura de neparticipare la probleme-cheie.

Intr-un interviu publicat joi in The Guardian, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat ca aceste tentative de recuperare a unor puteri de la UE ar putea pune blocul in pericol.

"Daca britanicii nu urmeaza tendinta catre o mai mare integrare in Uniunea Europeana, vom putea ramane totusi prieteni, dar sub alta forma", apreciaza, pentru Handelsblatt, Jacques Delors, care pledeaza cu insistenta pentru o aprofundare a integrarii politice in cadrul UE.

Ca posibilitati de parteneriat cu Marea Britanie, Delors citeaza "o forma ca cea a Spatiului Economic european" sau "un acord de liber-schimb".

In cazul unei iesiri din UE, Marea Britanie va ramane totusi "un partener privilegiat", insista Delors. "Marea Britanie este importanta (din punct de vedere) strategic si economic, dar la fel cum sunt si alte state", ca India si China, in opinia sa.

Pe de alta parte, Herman Van Rompuy a apreciat ca o retragere a Marii Britanii din UE ar fi ca si cum "un prieten bun ar pleca in desert".

Marea Britanie face parte din UE din 1973, dar nu s-a alaturat zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri