Bancile europene Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank si-au anuntat in ultimele zile retragerea dintre bancile care contribuie la stabilirea indicatorului Euribor, folosit la calcularea dobanzilor pentru imprumuturi si alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.
De asemenea, grupul austriac Erste Bank a informat marti ca isi analizeaza optiunile, potrivit cotidianului Wall Street Journal, noteaza Mediafax.

Dupa retragerea celor trei institutii, numarul bancilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 39. Numarul maxim de membri, 44, a fost inregistrat in 2012.

"Sunt foarte ingrijorat de aceasta situatie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformata si repede. Plecarea unor banci constituie un exemplu nepotrivit pentru alte institutii de credit contributoare. Daca pleaca si alte banci, s-ar putea sa nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, organizatie ai carei membri din cadrul Federatiei Bancare Europene stabilesc indicatorul.

La fel ca Libor - rata pentru imprumuturi oferite pe piata interbancara din Londra - Euribor a atras atentia privind o posibila manipulare a indicatorului. Barclays si UBS au recunoscut anul trecut incercarile unor angajati de a manipula Libor. Uniunea Europeana se apropie de finalul unei investigatii privind activitati secrete ale bancilor in stabilirea Euribor, scrie Wall Street Journal.

Federatia Bancara Europeana a introdus Euribor in 1999 pentru a crea o noua rata de referinta a pietei interbancare in zona euro. Pe langa utilizarea Euribor in calculul dobanzilor pentru imprumuturi si depozite de mii de miliarde de euro, Banca Centrala Europeana (BCE) foloseste indicatorul, de asemenea, pentru deciziile de politica monetara. Multe din creditele ipotecare din Europa sunt legate de Euribor si nu de dobanda de politica monetara a BCE.

Cele trei banci care au parasit recent consiliul pentru stabilirea Euribor au invocat motive de afaceri, precum schimbarea unor prioritati interne si o reducere a pietei imprumuturilor interbancare.

Bayerische Landesbank si Rabobank s-au retras vineri, iar miercuri au fost urmate de Raiffeisen Bank International. Citigroup si DekaBank Group Germania au renuntat anul trecut. Bancile trebuie sa anunte cu circa 10 zile inainte de a renunta sa furnizeze date, a spus directorul Euribor-EBF.

"In acest moment nu mai sunt si alte institutii de credit care sa vrea sa paraseasca consiliul Euribor", a spus el.

Plecarile ataca unul din punctele forte ale Euribor si anume numarul mare de banci implicate. Implicarea mai multor banci asigura un grad mai ridicat de protectie impotriva unor incercari de manipulare. Libor se bazeaza pe date transmise de numai 18 institutii de credit.

"Trendul si rapiditatea acestor retrageri din Euribor sunt ingrijoratoare", a declarat Peter Osler, sef al diviziei de strategie pentru dobanzi la firma de brokeraj Marex Spectron, adaugand ca daca plecarile vor continua, reprezentativitatea Euribor va fi mai scazuta.

La stabilirea Euribor, bancile transmit voluntar rate la care considera ca o banca teoretica de prim rang s-ar putea imprumuta in diferite monede si la diferite maturitati. Procedura este diferita de Libor, in cadrul caruia bancile transmit rate la care considera ca se pot imprumuta si nu rate pentru o banca teoretica.

Chiar daca bancile participa sau nu la stabilirea Euribor, toate sunt expuse puternic fata de acest indicator. De exemplu, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, banca parinte a Raiffeisen Bank International, este unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din Austria, unde de cele mai multe ori dobanzile imprumuturilor ipotecare sunt legate de Euribor.

"Creditarea ramane, normal, o afacere cheie pentru Raiffeisen Bank International. Doar afacerile pe segmentul interbancar sunt in declin", a spus un purtator de cuvant al bancii.

Declinul puternic al increderii in zona euro, atat in bonitatea bancilor cat si in cea a statelor din care provin, a decimat activitatea pe piata interbancara, unde bancile isi imprumuta una alteia sume mari de bani pe termen scurt si la marje extrem de mici, precum una sau doua sutimi de procent.

Cel mai recent sondaj al BCE privind piata monetara a relevat ca cifra de afaceri agregata pe piata creditarii negarantate, legata de Euribor, a scazut cu 36% in trimestrul al doilea al anului trecut, fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit Wall Street Journal. Mare parte din tranzactiile care se deruleaza inca sunt concentrate pe termene foarte scurte, de pana la o luna.

Euribor EBF, organizatia nonprofit din Bruxelles care opereaza rata Euribor, a fost infiintata sub legislatie belgiana in 1999, odata cu lansarea euro, si are sediul la Bruxelles.

Printre bancile cu prezenta europeana importanta care contribuie la stabilirea Euribor se numara Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC, ING, JPMorgan, Nordea, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, UBS, Santander, Bank of Tokyo Mitsubishi, Intesa Sanpaolo si UniCredit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri