Statele din zona euro ar trebui sa adopte un nivel comun pentru salariul minim, intrucat ar atrage sprijinul angajatilor din uniunea monetara in contextul masurilor de austeritate adoptate pentru depasirea crizei, a declarat Jean- Claude Juncker, premier al Luxembourgului si sef al Eurogroup.

"Avem nevoie de o baza a drepturilor sociale pentru angajati, drepturi sociale minime, inclusiv o componenta esentiala - un salariu minim obligatoriu in statele zonei euro. Altfel vom pierde sustinerea clasei muncitoare", a afirmat Juncker, joi, la o sedinta a unei comisii a Parlamentului European, potrivit Bloomberg, scrie Mediafax.

Zona euro a depasit, probabil, cea mai dificila perioada a crizei datoriilor, declansata in Grecia in urma cu trei ani, a spus Juncker, care se pregateste sa se retraga din postul de sef al Eurogroup. Juncker conduce Eurogroup din 2005.

"Cred ca partea mai rea probabil a trecut, dar ceea ce avem inca de facut este dificil", a afirmat Juncker.

Tensiunile din pietele financiare s-au mai redus in ultimele luni, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a angajat in iulie sa faca tot ce este necesar pentru mentinerea euro. Declaratia a fost urmata, in septembrie, de anuntarea unui program de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor din zona euro care au dificultati in a se imprumuta direct din piata financiara.

Programul nu a fost folosit, inca, dar anuntul a fost suficient pentru a cobori costurile de imprumut ale unor tari precum Spania si Italia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Locuri de munca in Germania: unde te poti angaja de MAINE