Moneda euro a trecut de 1,29 dolari, vineri, pentru prima oara din 11 mai 2005, ca urmare a majorarii ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene (BCE) si a lichiditatii actuale ridicate a dolarului, informeaza Rompres. Moneda unica europeana a ajuns vineri la 1,2957 dolari, cel mai ridicat nivel de acum un an, pentru ca in jurul orei 15,00, ora Londrei, sa scada la 1,2880 dolari.

Factorii favorabili cresterii monedei euro in raport cu dolarul au fost majorarea din luna mai a ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene, revigorarea cresterii economice europene, cresterea indicilor de incredere in mediul de afaceri si in economie, precum si lichiditatea actuala a dolarului. "Euro este pe cale de a deveni principalul mijloc de expresie a sentimentului negativ fata de dolar", au declarat economisti de la Deutsche Bank.

Pe langa alti factori conjuncturali, un factor important al slabirii dolarului este si deficitul american de cont curent, care se situa la 805 miliarde dolari anul trecut.

Unii economisti vad ca pe un prag de nedepasit valoarea de 5,00 la suta a ratei dobanzii de referinta a Federal Reserve, in timp ce rata dobanzii de referinta a BCE ar mai putea fi ridicata cu peste 2,50 sau chiar cu 3,50 la suta, pana la finele anului curent, sustin analisti economici citati de AFP.

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve a ridicat, marti, 9 mai, rata dobanzii de referinta cu 0,25 procente, pana la 5 procente, cea mai mare din ultimii cinci ani, sugerand ca ar putea interveni o pauza pentru cresterea ratei la intrunirea din iunie.

Exista insa diferente cu privire la ce va face institutia condusa de Ben Bernanke pana la finele anului. In timp ce unii mizeaza pe o crestere a dobanzilor pana la nivelul de 5,50 de procente, alti cred ca evolutia economiei americane ii va convinge pe sefii de la Fed ca nu mai este nevoie de o noua majorare a dobanzilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Veeam: Cautam un nou spatiu in Romania, pentru 250 de oameni