Economia Chinei a inregistrat anul trecut o crestere economica de 7,8%, cea mai lenta incepand din 1999, in urma crizei globale si a unei campanii interne de temperare a pietei imobiliare, insa avansul din ultimul trimestru din 2012 s-a situat peste asteptarile analistilor, potrivit Financial Times.
Evolutia din trimestrul al patrulea, cand PIB a urcat cu 7,9% si a intrerupt o serie de sapte trimestre de incetinire, va sustine un avans economic mai puternic in acest an, considera analistii, noteaza Mediafax.

"Pe ansamblu, economia se stabilizeaza", se arata intr-un comunicat al biroului national de statistica.

Revenirea a fost sprijinita de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarata la mijlocul anului trecut, cand politicienii chinezi au inceput sa-si faca griji privind incetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China in economie dupa declansarea crizei mondiale in 2008, dar a accelerat aprobarea unor investitii in infrastructura, precum cai ferate si drumuri.

Relaxarea politicii monetare de catre banca centrala, inclusiv doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, a influentat pozitiv economia si a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB.

Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfarsitul anului, economia chineza inregistrand surplus comercial, ceea ce a alimentat evolutia pozitiva a PIB.

In pofida revenirii economice, persista ingrijorari privind durabilitatea procesului, noteaza Financial Times. China a inceput sa incetineasca in a doua jumatate a anului trecut, in contextul incercarilor de a reechilibra economia si de a reduce dependenta de investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri